Mobiel bellen op vakantie in Turkije (deel 2)

Nokia 2110iDeel 1 legt uit wat international roaming is. Deel 2 vertelt wat op dit moment de voordeligste aanbieders zijn voor vakantieland Turkije.

Ik heb dit artikel geschreven in 2006. De prijzen zijn intussen veranderd, maar de conclusie blijft geldig.

In dit deel:

 • Lokaal gesprek binnen Turkije
 • Bellen naar Nederland
 • Gesprek ontvangen uit Nederland
 • Global Roaming
 • Conclusie

Turkije is een bijzonder land, omdat de telecombedrijven niet precies lijken te weten waar het ligt: de groep van landen waarbij ze Turkije indelen varieert namelijk van „West-Europa” (goedkoopste bestemmingen) tot aan „rest van de wereld” (duurste bestemmingen).

Prijzen hieronder gelden, tenzij anders vermeld, voor een gesprek met een lengte van 5 minuten. Let op: prijzen veranderen natuurlijk steeds dus lees ook de opmerkingen onderaan de pagina en raadpleeg de site van de providers voor de nieuwste prijzen.

Lokaal gesprek binnen Turkije

De duurste Nederlandse aanbieder in Turkije is Vodafone prepaid: je betaalt maar liefst 11,50 voor een gesprek van 5 minuten. De „buitenland=binnenland” voordeelaktie van Vodafone geldt namelijk niet voor Turkije.

sim’s die in West-Europa speciaal voor Turken op de markt gebracht worden, maken verrassend genoeg de top 4 van duurste aanbieders compleet: met de Belgische Ay Yıldız kaart kost dit gesprek 12,50, met de Duitse Ay Yıldız kaart zelfs 12,80. Met het Nederlandse Ortel betaal je 10,07.

De meeste aanbieders hanteren voor een lokaal gesprek binnen Turkije vreemd genoeg hetzelfde (hoge) tarief als voor bellen van Turkije naar Nederland. De uitzonderingen zijn: Yes (2,44), Tele-2 (2,80), EasyMobile (3,00) en TrendCall (3,07).

Zo’n zelfde lokale gesprek met een Turks prepaid kaartje van Avea in je telefoon hoeft trouwens maar 90 cent te kosten. Dat is vergelijkbaar met het tarief van een gesprek binnen Nederland met een Nederlandse prepaid kaart – al is Turkije wel bijna 19 keer groter dan Nederland.

Bellen naar Nederland

De goedkoopste manier om naar een vast nummer in Nederland te bellen is met een prepaid kaartje van het Turkse Avea: je betaalt omgerekend maar 1 euro.

Naar Nederlandse mobiele nummers bellen is altijd duur vanuit Turkije: bij Avea kost dat al 3,75. Alleen Global Roaming sim’s doen dit goedkoper – bijvoorbeeld 1,90 met de GT-SIM.

Gesprek ontvangen (uit Nederland)

Ontvangen van een gesprek van 5 minuten kost bij EasyMobile 70 cent en die aanbieder is op dat gebied de goedkoopste Nederlandse aanbieder. Op een gedeelde 2e plaats staan Ortel en Trendcall met 1,07.

Hetzelfde internationale gesprek, toch is dit de helft goedkoper. En dit tarief betaal je trouwens niet alleen voor het ontvangen van telefoontjes uit Nederland, maar ook voor het ontvangen van lokale gesprekken.

Maar waarom eigenlijk betalen voor ontvangen van een gesprek: ontvangen is immers gratis met alle Prepaid sim’s van Turkse telecombedrijven.

Global Roaming

Ook met Riiing, SIM4travel en SmartFree is het ontvangen van gesprekken in Turkije gratis.

Dat is helaas meteen het enige sterke punt van Global Roaming in Turkije, want bij de genoemde kaartjes is het tarief om zelf te bellen ongeveer dubbel zo hoog als bellen met een lokale prepaid kaart.

Het voordeel dat je de Global Roaming sim tijdens de reis ook in andere landen kunt gebruiken vervalt, omdat toeristen vaak een rechstreekse vlucht Nederland-Turkije maken.

Conclusie

Vergelijken van de tarieven loont: de duurste aanbieder is meer dan 10 keer zo duur als de goedkoopste aanbieder.

Tenzij je echt helemaal niet zult bellen, is de goedkoopste oplossing een lokale prepaid sim te kopen: afhankelijk van wie je normale aanbieder is heb je de investering na 1 tot 3 gesprekken al terugverdiend.

Bij prepaid van Vodafone, kpn en T-Mobile gaat het beltegoed er zo snel doorheen, dat je de telefoon eigenlijk niet eens voor noodgevallen hoeft mee te nemen.

Advertenties

7 gedachtes over “Mobiel bellen op vakantie in Turkije (deel 2)

 1. Naar mate een land dunner bevolkt is, zullen de kosten van het onderhouden van een mobiel netwerk relatief hoger zijn.

  Een berekening van de bevolkingsdichtheid (in personen per km²) afgezet tegen het tarief van een binnenlands mobiel telefoongesprek met een goedkope prepaid kaart van het eigen land (gemiddeld tarief in euros per minuut bij een gesprek van 5 minuten):

  Turkije (Avea)
  Bevolkingsdichtheid: 86,2 personen/km²
  Tarief voor een binnenlands gesprek van 5 minuten: 0,90 euro
  = 15,5

  Nederland (Simyo)
  Bevolkingsdichtheid: 482 personen/km²
  Tarief voor een binnenlands gesprek van 5 minuten: 0,82 euro
  = 79

 2. Interessante info, dank hiervoor! Ik vind tot nu toe vooral heel veel sites die me nauwelijks wijzer maken en meestal gaan over bellen _naar_ Turkije, i.p.v. mobiel bellen tijdens vakantie binnen Turkije.

  – Is Avea momenteel (juni 2006) nog steeds de goedkoopste Turkse provider?

  – En welke daarna?

  – Zijn Avea kaartjes gewoon overal in Turkije te koop?

  – Welke provider heeft de beste dekking?

  – Zijn er betrouwbare dekkingsgebieden kaartjes online te vinden?

  – Waar moet verder op gelet worden bij aanschaf van Turkse simkaartjes?

  – Wat zijn goede Nederlandstalige/engelstalige/duitstalige webfora / sites met actuele info hierover?

  Alle goeie tips welkom, alvast bedankt!

 3. Recente ontwikkelingen:

  EasyMobile, tot nu toe de goedkoopste aanbieder voor het ontvangen van gesprekken in Turkije, stopt in augustus.

  Simyo biedt gedurende deze zomer vrijwel hetzelfde tarief aan: 15 cent per minuut (€1,25 om zelf te bellen).

  In tegenstelling tot wat op de Simyo site te lezen is, en ondanks dat Vodafone sinds kort eigenaar is van het Turkse Telsim, is Turkije nog steeds GEEN “Passport” land en kost ontvangen er dus niet 99 cent per gesprek, maar valt het onder het “Rest van de wereld” tarief: Vodafone Prepaid €1,85 per minuut om gebeld te worden of €2,30 om zelf te bellen.

  Het ontvangen van een gesprek in Turkije met een Vodafone abonnement is goedkoper, maar wel nog steeds 10 keer zo duur als met Simyo prepaid.

  Ook de “holiday option” van T-Mobile geldt niet voor Turkije, de tarieven van een jaar geleden gelden nog (€1,25 per minuut voor het ontvangen van een gesprek bij prepaid, €1,00 per minuut voor abonnees).

  Orange is samengegaan met Wanadoo en heeft het tarief voor prepaid bellen binnen Turkije en naar Nederland verhoogd met 10 cent naar €1,25. Het bellen naar landen buiten “zone 1” is bijna verdubbeld in prijs (was €2,00, is nu €3,75 per minuut).

  Meer informatie over internationale prepaid kaarten is te vinden op prepaidgsm.net, met op het forum onder andere een overzicht van alle global roaming kaarten.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s