Resolutie LCD breedbeeld televisie

televisieSinds een paar maanden heb ik zo’n mooie nieuwe platte lcd televisie.

Ik heb meer dan een jaar gezocht naar een platte tv die een mooier beeld gaf dan mijn 15 jaar oude Philips tv — die eigenlijk al jaren geleden versleten was. Want beter beeld was toch wel iets dat ik mocht eisen van zo’n duur apparaat, vond ik. Toch viel dat niet mee, want het beeld van de meeste platte tv’s (van alle merken) was bedroevend slecht, veel slechter dan dat van mijn versleten analoge tv!

Eigenlijk waren er eind 2005 maar 2 merken waarvan de lcd schermen een goed tv-beeld gaven: Sony en LG. Die van Sony waren dubbel zo duur als die van LG, dus was de keuze niet moeilijk. Ik heb een tv van LG gekocht en ongelofelijk hoe scherp het beeld is op deze tv: dit is even mooi als dat van een dure analoge televisie.

Ik geniet van het beeld, totdat… me begon op te vallen dat bij sommige programma’s het beeld veel minder scherp is. Het was steeds bij dezelfde programma’s, bijvoorbeeld bij Kassa. Er bleek lijn in te zitten: het bleek op mijn toestel steeds bij breedbeeld uitzendingen zo te zijn dat het beeld onscherper is dan bij normale uitzendingen. Je merkte dit probleem niet zo vaak, omdat er bijna geen breedbeeld uitzendingen waren.

Ik dacht eerst dat het een fout in mijn toestel zou zijn, maar na veel onderzoek blijkt dit een probleem met breedbeeld in het algemeen.

Een uitstapje naar ouderwetsche tv techniek

De tv-standaard die we gebruiken is oud, maar briljant bedacht. Begonnen met zwart/wit, uitgebreid naar kleur en later breedbeeld. Je kunt breedbeeld uitzendingen van nu nog steeds bekijken op je buizengestookte zwart-wit bakje uit 1967.

Oorspronkelijk was elektronica veel minder snel en nauwkeurig dan nu. Er is besloten om niet het hele beeld, maar 50 „halfbeelden” per seconde uit te zenden. Dat betekent dat steeds de helft van de beeldlijnen niet uitgezonden wordt: de beeldlijnen die in het ene beeld worden uitgezonden, zijn precies de lijnen die in het volgende beeld weggelaten worden. Dit heet „interlacing”.

Beauty is in the eye of the beholder — wat is slecht beeld? Statistisch gezien hebben de meeste mensen een bril nodig om 100% scherp te kunnen zien, maar heel veel mensen dragen geen bril.
Dankzij hun ijdelheid kunnen ze het verschil tussen een goed en een slecht beeld dus niet eens zien.

In een analoge tv doet de traagheid van het scherm en het menselijk oog zijn werk: je merkt niets van al dit geflikker. Het beeld trilt alleen een beetje, als je heel goed kijkt.

In een digitale tv is dit wel een groot probleem, omdat hier elk pixeltje zijn vaste plaats op het scherm heeft. De elektronica moet het beeld ont-interlacen. Je kunt niet zomaar twee opeenvolgende halfbeelden in elkaar schuiven voor één heel beeld: het ene halfbeeld is immers 1/50e seconde eerder gemaakt dan het volgende, dus bij alles wat beweegt zullen er dan rare streepjes verschijnen.

In de eerste digitale tv’s (en tv-kaarten voor de pc) was de oplossing voor dit probleem gewoon: het aantal weergegeven beeldlijnen te halveren…

De nieuwste platte tv’s gebruiken een chip die dit probleem op een vernuftige manier oplost: beweegt het beeld dan zie je alleen het nieuwste halfbeeld, staat het beeld stil dan worden 2 halfbeelden gecombineerd tot een beeld met dubbele resolutie. En dit geldt niet alleen voor het beeld als 1 geheel, maar voor elke deelgebied(je) van het scherm op zich.

Terug naar mijn tv en breedbeeld

Omdat mijn tv de nieuwste techniek heeft, zie ik normale tv-uitzendingen veel scherper dan digitale tv toestellen gemaakt konden worden in de tijd dat breedbeeld bedacht werd.

Scherpte van een digitaal beeld is de resolutie. Omdat het tv-signaal analoog is, is alleen het aantal beeldlijnen van belang. De resoluties zijn:

 • PAL normaalbeeld: 562 beeldlijnen
 • PAL breedbeeld (zwarte balken): 432 beeldlijnen
 • PALplus breedbeeld met normale ontvanger: 432 beeldlijnen
 • PALplus breedbeeld met PALplus decoder: 562 beeldlijnen

Dus alleen als de uitzending in PALplus is en je tv-toestel beschikt over een PALplus decoder, heb je dezelfde scherpte als bij een gewone uitzending (alleen is het beeld breder). In alle andere gevallen wordt de beeldkwaliteit zelfs slechter.

Iemand die naar een (oude) plasma tv kijkt zal nauwelijks een verschil zien, want zo’n apparaat kan toch niet meer dan 480 beeldlijnen weergeven. Maar mijn lcd tv kan 768 beeldlijnen weergeven en bij mij is de achteruitgang in beeldkwaliteit wel heel goed te zien.

De desillusie komt als je de volgende 3 feiten over PALplus op een rij zet:

 • Veel breedbeeld tv’s hebben geen PALplus decoder
 • De Nederlandse omroepen zenden geen PALplus meer uit
 • PALplus is een dode norm waar niet meer aan verderontwikkeld wordt

Wat dit in de praktijk betekent: breedbeelduitzendingen van Nederlandse omroepen zijn via een analoge aansluiting slechter van beeldkwaliteit dan normale uitzendingen.

Advertenties

5 gedachtes over “Resolutie LCD breedbeeld televisie

 1. Geachte
  Eindelijk iemand die iets positiefs zegt over BB en PALPLUS.
  Ik weet het, het is een uitstervende norm.
  Om toch eens te experimenteren met palplus ben ik op zoek naar een palplusdecoder.
  Er zijn er als print en als een bijzetdecoder.
  Weet jij soms iets méér?
  En een uitgebreide theorie overpalplus ?
  Tot wederhoren

 2. Dit is gewoon niet waar. Echt digitaal breedbeeld, zoals de BBC,de Duitse zenders en nu ook vaak de Nederlandse zenders die uitzenden, heeft 576 beeldlijnen anamorf.

  • Hans, wat jij zegt geldt alleen voor digitale TV, dus alleen voor wie extra betaalt.
   Voor alle andere mensen is het beeld slechter geworden nu de omroepen alleen nog niet-PAL+ breedbeeld uitzenden. Heb je een gewone kabelaansluiting dan zie je op een plasma of LCD beeldscherm bij bewegend beeld nog maar 216 beeldlijnen. Kijk maar eens naar een uitzending van Kassa via een analoge aansluiting bij UPC.

 3. Een tip voor het type LG LCD TV dat ik heb. Als je de MENU knop op het toestel en de MENU toets op de afstandsbediening tegelijk indrukt verschijnt er na enige tijd een servicemenu in beeld.
  Het toestel vraagt daarna om een pincode, maar je moet de knoppen loslaten nadat het menu in beeld gekomen is, maar nog voordat het toestel om een pincode vraagt. Dit is een fractie van een seconde dus hiervoor is wat oefening nodig.
  In het servicemenu kan je onder andere aflezen hoeveel uur het toestel ingeschakeld geweest is en je kunt er de kleur van de „zwarte balken” (die standaard grijs zijn) instellen.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s