Micro Masters Holland

Over sommige dingen kan je heel veel informatie vinden op internet, maar over veel dingen is juist heel weinig informatie te vinden.

Soms verbaas ik me daar over. Over de eerste Teleac computer cursus is niet veel te vinden, maar er is nog veel minder te vinden over de eerste computer wedstrijd van Nederland: Micro Masters Holland.

Ik heb destijds wel een informatiepakket aangevraagd, maar uiteindelijk niets ingestuurd. Een aantal van de mensen die wel meegedaan hebben, heb ik daarna leren kennen omdat ze net als ik een modem zijn gaan gebruiken.

Met Google is weinig over deze wedstrijd te vinden: alleen de winnaar van destijds heeft er iets over op zijn blog staan, en je vindt een PDF van het “Software Actieplan 1996-2000” waarin aan deze wedstrijd wordt gerefereerd:

In de jaren 80 is een aantal malen onder het INSP (Informatica Stimuleringsplan) een programmeerwedstrijd, Micro Masters Holland, voor middelbare scholieren gehouden. Uit deze wedstrijd is veel talent voortgekomen.

Voor zover ik me kan herinneren is de wedstrijd 2 keer gehouden, de tweede keer was ik geen middelbare scholier meer. De uitvoering werd gedaan door Aspeslagh Communicatie uit Alphen aan den Rijn.

Advertenties

14 gedachtes over “Micro Masters Holland

 1. Hallo,

  Zelf heb ik ook meegedaan aan de eerste MicroMasters Holland wedstrijd.
  Ik kwam in de finale maar viel niet in de prijzen.
  Wel gingen we met de hele groep tijdens de herfstvakantie van 1984 naar Engeland voor een bezoek aan o.a. de RAF.

  Erik Otto

 2. He hallo. Ik had toen de 1ste prijs gewonnen met een Exbasic voor de C64. Ik had geen flauwekul van business dus ik deed er daarna niks mee. De prijs was een trip naar Italie bedrijven bezoeken. Vond ik eerst waardeloos maar toen ik er was was het geweldig. Toen ik thuis kwam, lag er een uitnodiging in de bus om naar Engeland te gaan. Dat was echt leuk, met zo’n grote groep (75 mensen) met de boot naar Engeland – hartstikke leuk. Inderdaad naar de RAF geweest. Ze demonstreerde een “analoge” computer want een “gewone” computer kan alleen maar “digitaal” denken. Flauwekul allemaal, want een computer heeft toch floating-point…?
  “Erik Otto” klinkt niet bekent. “Blafhert” ook niet 😉

 3. Ik heb in 1986 meegedaan aan Micro Masters Holland. Wat ik me ervan kan herinneren is dat je op de hoogte werd gehouden middels de Micro Masters Holland Nieuwsbrief (op papier, modems en internet waren immers nog geen gemeengoed). Voor de voorronde moest ik naar Hoorn, ergens bij station Kersenboogerd. Helaas kwam ik niet verder dan dat.

 4. Er is inderdaad weinig uit die tijd op internet te vinden.
  Ik heb destijds ook met Micro Masters Holland meegedaan (in 1984/1985? zou ik moeten checken) en daarmee in de finale een eerste prijs gewonnen (een commodore 128D, een ‘echte PC in die tijd!’ en de publieksprijs, uitgereikt toen door de staats-secretaris Ginjaar-Maas.
  Ik had op de ZX-Spectrum een Beursspel programma geschreven in Basic en Machinetaal. Helaas doen de cassettebandjes van toen het niet meer zodat ik het niet meer terug kan halen.

  Ook ik was niet echt commercieel. Na de wedstrijd wel benaderd door softwarebedrijfjes, maar ik wilde eerst een kopieerbeveiliging schrijven en inmiddels was de ZX belangstelling teruggelopen zodat ik het voor MSX-2 zou moeten herschrijven.
  Daar had ik toen geen zin in.

  Ik ben wel benieuwd waar die lichting van toen terecht is gekomen.
  Zelf schrijf ik (bijna) geen software meer, maar ontwikkel nu machines bij ASML dus wel voor de chips-industrie..
  Er is veel veranderd, maar ik heb toen als 13 jarige veel geleerd waar ik nu nog steeds plezier van heb!

  Frido

 5. Hoi,

  Ik heb destijds ook meegedaan aan de Micromasters Holland wedstrijd. Ik was toen een van de 5 superhoofdprijs winnaars. We zijn toen op “studiereis” naar Amerika gegaan. En we hebben daar Pretparken bezocht (Disney World, Epcot Centre), Silver Springs en Sea World en zijn bij Cape Canaveral geweest. 9 Dagen die omvlogen voordat ik er erg in had. Het was een geweldige prijs. Eerst wilde ik de prijs niet, want ik wilde een Commodore Amiga, daar deed ik voor mee. En als je terugkomt uit Amerika heb je nog steeds geen nieuwe computer, zo dacht ik. Maar een half jaar later had ik genoeg gespaard voor een heuse Amiga 1000. (Hij staat nu op zolder in een doos.) Ik had gewonnen met mijn programma sound sampler 64 waarmee je 5 seconden geluid kon samplen (in 8 bits kwaliteit) en weer kon afspelen in verschillende volgorde en op verschillende toonhoogten. Voor die tijd niet uniek maar wel vooruitstrevend. Ik was niet commercieel en heb na de wedstrijd dan ook maar een handje vol sound samplers verkocht op de hcc dagen. Maar wel veel interesse gehad. Tegenwoordig programmeer ik nog dagelijks en is het ook nog steeds een hobby van mij. Het besturen van apparaten vind ik nog steeds uitdagend. Tegenwoordig ben ik (voor de fun) mijn huis een beetje online aan het brengen. Maar de meeste tijd besteed ik aan mijn 2 kinderen (nu 0 en 2)

  Onno Verschuuren.

 6. Hoi, ik heb ook meegedaan aan Micro Masters holland . dat was dan volgens mij in 1986 of zo. Jullie hebben het verkeerd. Micromasters was niet 2 , maar 3 keer. De eerste keer dat ik in de finale kwam, kon je als hoofdprijs een heuze PC winnen. De tweede keer kwam ik niet door de voorrondens, omdat ik een hacker programma had gemaakt, (wat trouwens erg goed was). Bij de 2de MMH, kwam ik door de voorronders, met het programma ANGEL (Provincie Brabant). Dat was toen in het provinciehuis van Den Bosch. Best leuk. Na de finale, kregen wij heel erg veel uitnodigen voor ons ANGEL progamma (kunstmatige intelligentie). In Maastricht was er zelfs een beurs ge-organiseerd (mens en computer), waar ik en ons team ere-gasten waren. Jaren nadien veel uitgenodigd geweest door het bedrijfs leven om te spreken op KI/AI kunstmatige intelligencie bijeenkomsten. Leuke tijd. Tegenwoordig verkoop ik laptops en ben nog wel eens bezig met het ANGEL programma in 2010. ANGEL is best wel slim geworden. Een heuse vrouw onderhand. Kan iemand van de andere Micromasters ons team uit Lieshout nog herinneren ? Wij zagen eruit als nerds, en hadden een MSX computer.

 7. Nou zo te horen heb ik in het verkeerde jaar meegedaan. Ik was samen met een vriend van me 2de geworden en de eerste prijs was volgens mij een Amiga. Wij hadden een printer..

 8. Hallo,

  Ik heb ook meegedaan aan MMH, kan me nog wel het provinciehuis in Den Bosch herinneren en de grote finale. Ik had een grafisch programma voor de Commodore 64 in de wedstrijd. Ik kwam in de top 10 (de top 5 kregen de grote reis naar de USA), de prijs was een Philips :YES PC. Als een C64 assembly programmeur begreep ik daar niks van, het kwam met een Modula compiler maar had niet genoeg geheugen daarvoor. Ik heb de PC ingeruild voor een Atari ST waar ik veel jaren demos op heb gemaakt. Nu zit ik al 16 jaar in Canada als technisch directeur van een Microsoft Games studio in Vancouver.

 9. Hoi Stefan, dan hebben wel elkaar waarschijnlijk toen in Den Bosch ook ontmoet. Bij de 1ste keer dat ik meedeed won een jongen die een soort van game had gemaakt op de C64 via een zelfgemaakt netwerk protocol, dat dan via verschillende TV-schermen kon worden gespeeld. Wel leuk, dat je later voor microsoft bent gaan werken. Ikzelf heb ook een tijdje voor Brunell in Nieuwegein gewerkt en bij DSM Sittard als MS Access specialist.

 10. Ik heb ook ooit meegedaan aan MMH toen je de Amiga kon winnen in Ahoy. Wij zijn toen 9e geworden en hadden het populaire tekenprogramma MacPaint op de Apple Macintosh computer nagemaakt op de Commodore 64 en hadden het ComPaint genoemd. Was erg leuk om mee te doen. Heb daarna veel geprogrammeerd en heb enkele internetbedrijven opgestart en heb bij verschillende andere internetbedrijven gewerkt. Werk nu als IT project manager en programmeer nu nog regelmatig voor mijn eigen internetprojecten.

 11. Ik heb destijds ook meegedaan aan de eerste wedstrijd. Finale in Ahoy’ in Rotterdam.
  Had een text-adventure geschreven op de C64, stelde natuurlijk niks voor.
  Inderdaad naar Engeland geweest waar die computers van de RAF zo gehackt werden. Ha ha
  Heb ergens dat krantenartikel nog.

 12. In 1986 heb ik meegedaan en de finale in Ahoy gehaald. Mijn 7e prijs was een joystick die nooit gewerkt heeft… Ik kan me niets herinneren van een England reis

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s