Taal: naamgeving van kleuren

taalEr zijn oneindig veel varianten in het dagelijks leven, toch kan een beeldscherm elke kleur simpel opbouwen uit maar 3 basiskleuren: rood, groen en blauw.

Alleen al het feit dat je zo’n ingewikkeld probleem zo ontzettend veel kunt vereenvoudigen door alleen de juiste opdeling te vinden, maakt kleuren bijzonder interessant.

Dit weten we nu, maar hoe ging het vroeger?

Mensen van over de hele aarde gaven namen aan kleuren, op basis van verdeling van de kleuren in groepen. Ze maakten deze verdeling niet allemaal op dezelfde manier en de scheiding lag dus niet overal op dezelfde plek. Bij Engelse les op de middelbare school leer je bijvoorbeeld dat de oranje lamp van het verkeerslicht niet „orange” is, maar „amber”.

Het begint eigenlijk al in de babykamer: waarom zijn jongensspullen licht-blauw, terwijl meisjesspullen niet „licht-rood” maar roze zijn? Oftewel: in het Nederlands gebruiken we geen apart woord voor lichtblauw.

Ik vond het bijzonder om te ontdekken dat er een aantal talen is waar er geen aparte woorden voor groen en blauw bestaan (WikiPedia Engels; WikiPedia Duits). En volgens Intermediair nummer 19 van 11 mei 2007 bestaat er in het Russisch niet een verzamelwoord voor alle kleuren blauw: je hebt wel „голубой” (goloebooi) voor lichtblauw (de kleur van lucht en van blauwe ogen) en „синий” (síniej) voor donkerblauw (de kleur van een blauw oog).

Verder heb ik gemerkt dat oude mensen in Brabant kleuren anders gebruiken: ook paarse bloemen noemen ze „blauw” en bepaalde kleuren lichtblauw noemen ze „groen”.

Wanneer je de dingen ziet door de manier waarop ze in je taal gedefinieerd zijn, betekent dat dan dat je een voorsprong kunt hebben op mensen met een andere taal?

Advertenties

2 gedachtes over “Taal: naamgeving van kleuren

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s