Film: Hard Candy

filmKort geleden heb ik de film „Hard Candy” gezien. Op het eerste gezicht geeft deze film een variant op de gevaarlijke kant van internetdaten: in deze film is het zo dat het meisje misbruik maakt van de jongen.

De kijker blijft tot het eind van de film in onzekerheid over de ware toedracht. Tot er die ene blik is, die kinderlijke blik, die onbedoeld precies vertelt hoe de vork in de steel zit. Omdat het een Amerikaanse film is, eindigt deze uiteraard in een „happy” end. Maar deze film heeft een dieper liggend verhaal.

Wetenschappers denken dat, na de invloed van een combinatie van „nature” en „nurture” (twee termen die ook in de film genoemd worden), de geestelijke ontwikkeling bij een mens ergens tussen het 6e en het 14e levensjaar tot stilstand komt.

Leeftijdsverschil en emotionele ontwikkeling

Het fysieke leeftijdsverschil van de twee hoofdpersonen in de film zou je kunnen zien als een manier waarop het verschil in emotionele ontwikkeling duidelijk gemaakt wordt.

Het jongere meisje (14) draagt, ondanks haar leeftijd, een zwaar gevulde rugzak mee. Ze weet wat er te koop is, maar ze heeft zelf geen geld. Ze doet precies dat wat nodig is om verstandig, volwassen te lijken. Pas later in de film blijkt dat ze in werkelijkheid toch echt een kind is dat spelletjes speelt.

Het meisje manipuleert zoveel als voor het (door haar bepaalde) goede doel nodig is. Verhalen die ze vertelde in hun chats blijken niet waar te zijn. Alles wat ze doet is gepland, ook de datum van de ontmoeting blijkt zorgvuldig door haar uitgekozen. En blijkbaar is het gedrag van de jongen erg voorspelbaar, want alleen als de buurvrouw aan de deur komt zie je hoe „ad-rem” ze reageert als dingen anders verlopen dan in haar script staat.

In een eerdere blog schreef ik al dat ik op singlesfeesten zo vaak een bepaald type vrouw tegenkwam. De makers van deze film beelden haar op briljante wijze uit.

Advertenties

Een gedachte over “Film: Hard Candy

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s