Het dollarsprookje

handelsjargonHet zal niemand ontgaan zijn dat momenteel de koers van de US-Dollar erg laag is ten opzichte van de euro. Nog niet eens zoveel jaar geleden bereikten we „pariteit”: een leuk woord dat bedacht is om aan te geven dat je voor 1 Dollar precies 1 euro krijgt (en omgekeerd). Wat betekent dit bijvoorbeeld voor het kopen van elektronica en andere spullen uit Amerika?

Waar ik me steeds meer aan erger, zijn journalisten die ongezien schrijven dat het vanaf nu heel goedkoop is om producten af te rekenen in usd. Want ze vertellen er niet bij dat dit effect tijdelijk is; heel tijdelijk.

Elektronica

Voor elektronica en vooral voor snel verhandelbare (computer-)chips is het onzin om te beweren dat de prijs afhangt van de dollarkoers. Akkoord, de prijs op de wereldmarkt wordt genoteerd in dollars. Maar die prijs in dollars wordt uitgerekend, aan de hand van de waarde.

Computerchips en andere chips zijn zo licht, dat ze heel gemakkelijk de hele wereld rond gevlogen worden, mocht ook maar ergens de prijs ergens lager zijn dan hier.

In de tijd dat ik handelde in computers, merkte je al duidelijk te merken bij alle elektronica die uit Azië kwam: wanneer de dollarkoers licht daalde, was een maand later de prijs uitgedrukt in dollars iets hoger. En dat als de dollarkoers licht steeg, werden de chips een maand later in dollars iets goedkoper.

Maar ten opzichte van een stabielere munteenheid, zoals destijds de Gulden, varieerde de prijs nauwelijks: maandelijks werden de prijzen gelijk getrokken, alsof het een opdracht was die van het Chinese orakel kwam. Alleen bij grote schommelingen van de dollarkoers in het midden van de maand werden soms producten tijdelijk duurder, maar dat werd dan gedaan door de (Nederlandse) importeur.

Als de waarde van elektronica daalt, dan komt dat door een verslechterde economie in de wereld, door het oprollen van een kartel, of door het voornoemde Orakel. Het dalen dalen van een muntkoers is hier niet machtig genoeg voor. Computerchips en andere chips zijn zo licht, dat ze heel gemakkelijk de hele wereld rond gevlogen worden, mocht ook maar ergens de prijs ergens lager zijn dan hier. En dat gebeurt ook – direct.

Land van productie

Natuurlijk is het op dit moment goedkoper om de arbeid van een Amerikaan te kopen dan een paar jaar geleden. Maar je leest op internet hier en daar dat Amerikanen verbaasd om zich heen zien gebeuren hoe snel alles in het dagelijks leven duurder wordt (kennen ze het woord „inflatie” nog niet?).

Wat wordt er nou echt in Amerika geproduceerd? Sportschoenen en elektronica van Amerikaanse merken wordt in elk geval allemaal in Azië geproduceerd, dus daarvoor zitten ze met kosten die (in dollars uitgedrukt) steeds hoger worden.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s