Haastige spoed… (spoedbetalingen en spoedpakketten)

Soms heb je haast met een betaling of met het versturen van een pakket. Zoveel haast, dat je er zelfs extra voor zou willen betalen om het sneller rond te krijgen.

Daar hebben sommige bedrijven een oplossing voor. Bij banken kan je bijvoorbeeld een „spoedbetaling” doen, bij pakjesbezorgers kan je een „expresszending” doen.

Het spreekwoord zegt: „haastige spoed is zelden goed”. Geldt dit ook als je ervoor betaalt?

Ik de tijd dat ik een bedrijf had, heb ik deze diensten een paar keer gebruikt. Maar wat ik helaas maar al te vaak gemerkt heb, is dat ook hier het spreekwoord van toepassing blijkt te zijn. Bij alle banken en bij alle pakketbezorgbedrijven.

Spoedbetaling

Bij spoedbetalingen kwam het regelmatig voor dat een medewerker van de bank de opdracht „vergeten” was of dat deze vanwege een storing bij de bank niet dezelfde dag verwerkt kon worden. Mijn betaling werd net zo langzaam verwerkt als een gewone betaling, maar ik betaalde er wel extra guldens voor. Ik heb een paar keer gemerkt dat een gewone betaling via telebankieren (zelfs al hadden de banken het internet nog niet ontdekt) sneller op de plaats van bestemming was dan een eerder ingeleverde spoedbetaling.

Bij de bank terugvragen van de te veel betaalde kosten voor een niet geleverde dienst was kansloos: „uw betaling is op een andere manier verwerkt en dat is duurder”. Ook al was het in dit geval langzamer.

Spoedpakket

Nog ietsje vaker dan dat een betaling door de bank vertraagd werd, gebeurde het dat de koerier of pakketbezorger van spoedjes het adres niet kon vinden (het was de tijd vòòr Tom-Tom).

Als je geluk had probeerde de spoedbezorger het dan aan het eind van zijn werkdag, of de volgende dag nog een keer om je adres te vinden. Meestal was in de tussentijd de dagelijkse bezorger met de normale pakketten al een keer (of twee keer) langsgeweest – dus als het een niet-spoed pakket geweest was had je het al wèl gehad.

Advertenties

Een gedachte over “Haastige spoed… (spoedbetalingen en spoedpakketten)

  1. Sommige dure carriers bieden een zeer snelle internationale verzending aan en krijgen jouw pakket sneller door de douane. Je hoeft niet eens, zoals bij TNT post, achteraf 8,50 euro extra aan TNT te betalen bovenop de invoerrechten.
    Maar ik heb gemerkt dat deze manier van verzenden niet alleen voordelen heeft. Soms moet je meer invoerrechten betalen dan verwacht: het lijkt alsof ze niet de lage prijs rekenen die ik bij E-bay betaald heb, maar een veel hoger standaardbedrag. Je pakket komt soms niet op Schiphol door de douane, maar ergens anders: soms Eindhoven, soms in een ander Europees land – met een ander BTW-percentage dan Nederland.
    Voor de hogere kosten die je betaalt, kan het je ook wel een paar weken (!) echte snelheidswinst opleveren.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s