Hij ↔ zij: beter van niet?

muziek cdSommige liedjes zijn gebonden aan een bepaald geslacht van de zanger en krijgen een heel andere betekenis wanneer ze door een zanger van het andere geslacht gezongen worden. Wordt het lied gezongen voor een man of voor een vrouw?

Blondie – Denis (1977)

Een voorbeeld hiervan is het lied „Denis” van Blondie. Ik heb me laten vertellen dat het lied oorspronkelijk „Denise” heette en dat ging het over een vrouw. Om het over een man te laten gaan werd de titel aangepast. Maar zong zangeres Blondie het lied ook daadwerkelijk voor een man? Sommige mensen denken van niet.

George Michael – Heal The Pain (1994)

Een onverwachte gebeurtenis was het uit de kast komen van George Michael. Zijn hele repertoire had je gehoord in de veronderstelling dat het voor vrouwen gezongen werd. Maar als je alles opnieuw beluistert, hoor je pas de dubbele betekenis die alles had. In het nummer „Heal The Pain” bijvoorbeeld.

Sweet Sixteen – Peter (1960) / Bram Vermeulen – Peter (1976)

Nog een voorbeeld is het nummer „Peter”, dat ooit gezongen werd door The Sweet Sixteen, maar ook uit de mond van Bram Vermeulen kwam en dan een heel andere lading kreeg..

Queen – Old Fashioned Loverboy (1976)

Of neem nou het nummer “Old Fashioned Loverboy” van Queen. Natuurlijk dacht Freddie aan een vrouw, wanneer hij woord „loverboy” zong. Dacht iedereen toen hij nog leefde.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s