Kennis Is Bedreiging

diversenIn de column van Martin Enserink in het weekblad Intermediair werd laatst Sarah Palin genoemd. In een toespraak heeft ze gezegd dat het belachelijk was dat er Amerikaans geld weggesmeten werd voor nutteloze dingen zoals onderzoek naar fruitvliegjes in Parijs, nota bene.

Ze kreeg hiermee de lachertjes in het publiek op haar hand, maar het feit dat dit specifieke onderzoek bedoeld was tegen de enorme schade die dit insect veroorzaakt in de Amerikaanse landbouw laat zien hoe oppervlakkig haar „kennis” was.

Volgens de column van Martin heeft de Amerikaanse regering de afgelopen 8 jaar zelfs een oorlog tegen de wetenschap gevoerd, daar waar de resultaten van onderzoek niet strookten met ideologie of belangen van de partij. Sarah Palin werd al eerder bekend vanwege het toepassen van censuur (elsevier.nl).

Niet nieuw

Martin noemt dit in zijn artikel in Intermediair een antiwetenschappelijke houding.

Volgens mij is niet iets van de laatste jaren, al vele duizenden jaren zie je dat leiders een dubieuze rol hebben tegenover de wetenschap en kennis in het algemeen — en dan met name het vernietigen van kennis. (Kent iemand een lijst?)

Een boek

fired-cop
dit is nou een boek

Cabaretier Youp van ’t Hek legde ooit uit aan zijn publiek: een boek, dat is een stapel faxen. In die tijd konden we daar nog om lachen, want wie wist er nou níet precies wat een boek was?

Maar tijd gaat voorbij en over niet al te lange tijd zullen kinderen pas bij de geschiedenislessen op school leren wat een „boek” is.

In Amerika is zelfs vorig jaar al iemand ontslagen vanwege het maken van een „leerboek”: 4 dubbelzijdige velletjes met extra grote letters. En zoiets mag natuurlijk niet. (Het hele verhaal in het filmpje in de link achter het plaatje)

Een film

In 2006 verscheen de film „Idiocracy” (IMDB, Wiki). Deze film voorspelt hoe de wereld er over 500 jaar uit zal zien, gegeven het feit dat „geleerde” mensen in het algemeen minder kinderen voortbrengen dan „gewone” mensen. Dit betekent voor de mensheid als geheel dat de gemiddelde intelligentie steeds verder zal dalen.

In die toekomst zullen mensen die zelf nadenken steeds minder normaal zijn: op weg naar de ultieme vorm van Erich Fromm’s „Homo Consumens”.

Een internet

wikipedia-de
WikiPedia op zwart

Afgelopen donderdag heeft Duitsland wikipedia.de verboden. Je denkt dat zoiets alleen in een bananenrepubliek of in een zwaar communistisch land kan gebeuren, maar nee, het gebeurt dus gewoon in Duitsland.

In de encyclopedie is namelijk informatie te lezen die een bepaald Bundestagslid met een Stasi-verleden niet leuk vindt. Voor Duitsers die iets begrijpen van internet blijft de inhoud van wikipedia echter gewoon beschikbaar onder de.wikipedia.org.

Advertenties

6 gedachtes over “Kennis Is Bedreiging

 1. Amerikaanse politici zijn veel slimmer dan Nobelprijswinnaars. Om dat te bewijzen heeft de Texaan Joe Barton een filmpje op YouTube gezet. Daarin zie je dat hij Dr. Steven Chu vraagt om in 6 seconden uit te leggen hoe de aardolie in Alaska ontstaan is, maar die begint me daar toch een raar verhaal te vertellen over „drijvende platen”…

 2. In de loop van de geschiedenis is er veel kennis vernietigd, met verschillende doelen:

  • • van het eigen volk, om op een hoge positie te blijven;

  • • van een ander volk, om dat volk te gaan overheersen.

  @prsr | 21-05-08 | 18:31 Nee, daar heeft het idd vermoedelijk niet mee te maken. Wel alles met stammenstrijd. Dit soort erupties zijn bijna altijd onderdeel daarvan. Om een bepaalde andere stam de baas te zijn, moet je eerst hun orakels, adviseurs zogezegd, zieners en helers uitschakelen. Werd in 1937 uitvoerig beschreven door dr. Evans Pritchard in zijn lezenswaardige studie over de Azande in Congo.

  campion | 21-05-08 | 18:35

  Bron: spitsnieuws

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s