Wíj zijn de kredietcrisis al door

ΕΥΡΩVoor mensen van mijn leeftijd is een kredietcrisis niets nieuws: die hebben we al in de jaren ’80 een keer meegemaakt.

In een paar jaar tijd werden koopwoningen de helft goedkoper en de bezuinigingen van „Bestek ’81” troffen iedereen. We kwamen uit een tijd van hoogconjunctuur, in de nieuwbouwwijk rond mijn school kregen de mensen het zwaar en bleef er ineens veel minder geld over voor „leuke” dingen (naast de verplichte zomer- en wintersportvakantie).

Op je spaarrekening kreeg je in die tijd meer dan 12% rente. Dat was ook wel nodig, want elke 10 jaar verdubbelden alle prijzen. Om het sparen door jongeren te stimuleren kreeg je na een paar jaar sparen nog een extra premie bovenop de rente: op de grijp‑5 rekening van de Rabobank 5% en op je zilvervlootrekening 10%: deze laatste premie werd uitgekeerd door de overheid en kreeg je alleen als je ging sparen bij de Rijkspostspaarbank.

Je zou maar net een huis gekocht hebben: van 1978 tot 1982, een periode van niet meer dan 4 jaar dus, is de gemiddelde huizenprijs bijna gehalveerd.

In de jaren ’80 struikelde je net zo erg over de leenadvertenties als nu, alleen was het toen niet DSB (in allerlei varianten) die overal adverteerde, maar was het „Vola, Vola, Vola: voor geld”. Ik heb me lang afgevraagd wat er van dit bedrijf geworden is toen niemand meer zijn rente kon betalen, maar ze blijken dus nog steeds gewoon te bestaan. Er is dus nog hoop voor DSB!

Youp van ’t Hek maakte hierover 25 jaar geleden de volgende sketch:

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s