Harddisk interleave

Evolutie van de PCSommige dingen zijn zo „gewoon” dat je ze niet hoeft uit te leggen. Zo viel me op dat WikiPedia de term „interleave” wel gebruikt, maar nergens goed uitlegt.

We hebben het nu over de tijd waarin de interfaces MFM en RLL en de harddiskmerken MiniScibe, Micropolis, Kalok en niet te vergeten Conner nog populair waren. Je PC kocht je naar keuze zónder harddisk of met een 20MB harddisk (ja: Megabytes, geen Gigabytes).

Eerst even de harddisk aanzetten:

Snel lezen

Omdat het toerental van een harddisk constant is, gaan de buitenste tracks ongeveer dubbel zo snel onder de leeskop door als de binnenste tracks. Bij sommige drives betekent dit dat lezen van de harddisk steeds trager wordt, naar mate je meer tracks gebruikt.

De gegevens van de harddisk kan je alleen lezen op het moment dat het juiste stukje schijf onder de kop doordraait en dan ook alleen met precies de snelheid waarmee de schijf draait. Die gegevens moeten dan nog een weg vinden door de computer, voordat de volgende sector ingelezen kan worden.

In die tijd duurde het verwerken van de gegevens nog zo lang, dat de eerstvolgende sector al onder de leeskop doorgedraaid was. De computer zou die pas kunnen inlezen door te wachten tot de schijf weer helemaal rondgedraaid was.

Wat is een interleave

Dit probleem werd opgelost door een „interleave” te introduceren: data van twee logisch opeenvolgende sectoren werd fysiek niet direct achter elkaar op de schijf gezet, maar met een paar andere sectoren ertussenin. Die sectoren mochten dan gewoon voorbijdraaien en dat leverde de noodzakelijke pauzetijd op.

Een interleave van 3 betekent dat er tussen opeenvolgende sectoren 2 andere sectoren geschreven worden en dat de schijf dus 3 rondjes moet maken om elke sector van de track (op volgorde) te lezen.

Een interleave van 1 is het beste: de sectoren staan dan op leesvolgorde op de track. Maar pas vanaf de 80286-processor was een PC  snel genoeg om dit te kunnen verwerken. Had je een langzamere processor, dan kon de interleave meestal nog wel veilig naar 3 of 4. Maar als je de interleave te laag instelde, dan moest de schijf voor elke sector een extra rondje maken en dat was dus erg veel trager (meer dan een factor 10).

SpinRite

Ik herinner me uit die tijd dat de interleave bij een nieuwe harddisk standaard op 5 of op 6 stond. Je kon het programma SpinRite draaien om te bepalen wat in jouw systeemconfiguratie de optimale interleave was. Meestal was dat 3 (bij trage merksystemen wat meer, bij snelle „clones” soms minder). Spinrite kon hem dan ook meteen voor je aanpassen met behoud van data.

Bad Sectors

In die tijd snapten nog niet alle Operating Systems „bad sectors”. En harddisks konden hun eigen bad sectors nog niet verbergen. Daarom kon je in die tijd tegen een meerprijs een harddisk kopen in een versie met of weinig of zelfs helemaal geen bad sectors. Bij OS-en die wel bad sectors snapten moest je ze soms handmatig invoeren, daarom werd er op een sticker op de schijf zelf een tabelletje afgedrukt met de bad sectors die de fabrikant gevonden had.

Shipdisk

Een wijd verspreid fabeltje over harddisks was dat je ze al-tijd moest „parkeren” met het commando PARK of SHIPDISK. Er zijn in de geschiedenis maar een handjevol typen harddisk geproduceerd waarvoor het nodig is dat je met een programmaatje de koppen parkeert: vrijwel alle typen harddisk parkeren automatisch.

En verder…

De kleinste harddisk die je in de praktijk zult tegenkomen is 20MB. Er zijn wel harddisks gemaakt die kleiner zijn dan 20MB, maar niet voor thuisgebruik: een PC met 10MB harddisk kostte toch al gauw 10.000 gulden exclusief BTW – omgerekend is dat 5400 inclusief, terwijl in die tijd een modaal inkomen 840 netto per maand was. (En toch waren er mensen die zo’n ding voor hun hobby kochten…)

Bij het nazoeken van de oude merken viel me op dat harddiskfabrikanten er in die tijd vaak een handje van hadden om op een spectaculaire manier failliet te gaan. Zie de WikiPedia pagina’s die ik bovenaan dit artikel gelinkt heb en ook het verhaal rond nog zo’n fijne producent uit vorige eeuw: het in India gefabriceerde merk JTS („The Champ”).

Advertenties

Een gedachte over “Harddisk interleave

  1. Er zijn nog meer harddiskmerken van toen die intussen al niet meer bestaan, ik dacht bijvoorbeeld nog aan Rodime en Quantum. En kan je van Toshiba nog losse harddisks kopen? Wie kent er nog meer?

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s