ISRA punt en STAP68 met foto’s (Opa vertelt)

telefoon opa verteltHet „isra punt” is het punt waar jouw eigen telefoon- of adsl-apparatuur aangesloten wordt op het openbare telefonienetwerk. In oude woningen is er vaak niet (of niet meer) een duidelijk isra punt aanwezig. Soms kunnen foto’s uit andere woningen helpen om het isra punt te herkennen. Een aantal van deze foto’s heb ik verzameld uit de nieuwsgroep nl.telecom (intussen dood).

De prijs voor het aanleggen van een nieuw isra punt of een isra punt voor meer lijnen is inbegrepen bij de kosten voor een nieuwe (eerste/extra) lijn. Normaal gesproken hoef je hier dus niets extra voor te betalen. Eventuele kleine wijzigingen in de plaats van het isra punt zijn, als de monteur toch bij je aan het werk is, geen punt.

In het bericht 48f099a6$1_2@news4us.nl en de aanhangende discussie vind je informatie over het isra punt. Ik ben zo vrij geweest om een paar van de foto’s te kopiëren, anders verdwijnen ze misschien van internet voordat je ze gezien hebt:

Een blauwe kpn kabel komt uit de grond:
isra2pq11
(In de begintijd van de telefonie werden zwarte (teer)kabels met lood gebruikt.)

Zo kan de telefoonkabel er binnenshuis ook uit zien:
israio71

Een redelijk modern isra punt:
f408761

Vroeger gebruikte ptt een „doplas” om de grondkabel aan de binnenkabel te monteren: in het midden de grondkabel en de lijnen er omheen – bijvoorbeeld rechtstreeks naar het wandtoestel.
4xllrmc1

Dit overzicht van isra punten geeft mxstream:
stekkerdoos1

stap

Sinds het jaar 1968 krijgt elk nieuw gebouwd huis standaard een vva – Volledig Voorbereide Aansluiting volgens stapn 68 – Standaard Aansluitplan 1968, soms ook stap68 genoemd.
(dhds6t$22hn$1@nl-news.euro.net)

Dit maakte het aanleggen van een extra lijn gemakkelijk. Voor een telefoonlijn heb je maar 2 koperdraadjes nodig. Ze gebruiken normaal gesproken de kleuren rood-blauw voor telefoonlijn 1 en oranje-wit voor telefoonlijn 2. Dit noemt men ook wel eens de „oranje boven” kabel, of „norm88”. De kabel heeft verder nog een transparante draad die vroeger gebruikt werd als aardverbinding.
(37c287a0.323847000@195.114.228.38)

De voorganger van dit systeem was stap-58, te herkennen aan de bijzonder gekleurde aderparen: samen met de bijbehorende transparante draad is de zwarte draad voor telefoonlijn 1 en de witte draad voor lijn 2. De kleuren rood, groen, blauw en geel werden lang geleden gebruikt voor draadomroep.
(slrndtt0er.418.ruben-news@its.blacklisted.nl)

stap58
(Maker van de foto onbekend)

De plaats van het isra punt ten opzichte van een stopcontact is van belang als je bijvoorbeeld een isdn installatie in een woning netjes zou willen afwerken.
(lfgescd5be8krfug17g94e0lbb8h66rod@4ax.com)

Grondkabel

Voorbij het isra punt mag je zelf helemaal niets veranderen, normaal gesproken hoef je dus zelf nooit een grondkabel aan te sluiten, ook niet op het isra punt. Maar hoe de aders in een grondkabel gebruikt worden, vind je in een apart artikel.

Advertenties

5 gedachtes over “ISRA punt en STAP68 met foto’s (Opa vertelt)

  1. Hoi,

    Ik heb een kleine correctie bij STAP58: dit is een zwarte draad twisted met een draad met transparante isolatie, plus een witte draad twisted met zijn eigen draad met transparante isolatie. Het eerste aderpaar is dus zwart/transparant en het tweede is wit/transparant. Ik heb ooit gehoord van een KPN monteur waarbij iemand vanuit twee invoerkabels van alletwee een zwarte had aangesloten, en dat werkte dus niet 😛

    Vandaar deze correctie aangezien deze post verder de beste info over stap58 op het net heeft 🙂

  2. Bedankt voor het maken van deze webpagina. Het geeft me een goed beeld over de huidige situatie met VDSL2 problemen, die ik ondervond in een appartement wat in de jaren 1960-1970 gebouwd is.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s