Opa vertelt: letters in telefoonnummer

telefoon opa verteltDe serie „opa vertelt” blijkt nog populairder te zijn dan ik had verwacht. Vandaar dat ik nog even doorga met het maken van samenvattingen/overzichten van de informatie die ik de afgelopen 10 jaar uit nl.telecom verzameld heb.

Vandaag: de letters op je telefoontoestel.

Algemeen

Sinds iedereen een mobiele telefoon heeft en daar ook af en toe een sms mee verstuurt, weet iedereen bij elk cijferknopje ook meerdere letters te staan.

Dit is niet altijd zo geweest. Er is (in Nederland) lange tijd geweest dat er helemaal geen letters bij de toetsen stonden. Maar al in de tijd dat telefoons nog met een kiesschijf werkten, hebben er al letters bij de gaatjes gestaan. Het varieerde nogal welke letters dit waren, afhankelijk van het land waar het toestel voor gemaakt was.

Dit is een van de weinige „opa vertelt”-onderwerpen waar ook nogal wat van in WikiPedia te vinden is. Wat WikiPedia vergeet te vermelden, is de Vox930 telefoon van ptt telecom. Dit was na vele jaren weer de eerste telefoon met letters die door kpn op de markt gebracht werd. Probleem was echter dat de letters bij de eerste versies van deze telefoon op de verkeerde toetsen stonden!
Michiel van der Vlist noemt dit in dit bericht:
3ee_9902100545@hccfido.hcc.nl

Iedereen is tegenwoordig door het sms’en gewend dat een cijfer meerdere keren achter elkaar ingedrukt moet worden, afhankelijk van welke letter je wilt kiezen. Bij het kiezen van een telefoonnummer met letters („naambellen”) is dat juist niet de bedoeling. De opkomst van sms heeft het heel moeilijk gemaakt om deze manier van bellen aan de gemiddelde gebruiker uit te leggen.

Op telefoons met dtmf toetsen vind je soms 4 extra toetsen met de letters A, B, C en D. Op deze toetsen staat geen cijfer, alleen een letter. Dat zijn toetsen voor speciale functies van de pabx (bedrijfstelefooncentrale) en het zijn niet de letters die ik in deze blog bedoel. Hetzelfde geldt voor kiesschijven met 12 gaatjes in plaats van 10.

Wanneer je met een gewone telefoon belde naar een „teksttelefoon” kon je ook letters doorgeven met de cijfertoetsen van je telefoon, voor elke letter moest je 1 tot 3 toetsen indrukken maar dit gaat weer op een andere manier dan bij sms en de letters staan bij andere toetsen.

Netnummers

Feico Nater vertelt wat over lettergebruik in netnummers, iets dat vroeger ook in Nederland gebeurde.
cv6dgskcfnd0bhgslfaappvuuquia8vehk@4ax.com

In Nederland gebruikte men de letters A t/m K, in het automatiseringsplan uit 1930 begonnen de netnummers niet met het cijfer „0”, maar met de letter „K”. Een tekening hiervan is te zien in het on-line telefoonmuseum.

Abonneenummers

Letters in het abonneenummer noemt men in de vsVanity numbers”. In Nederland werd dit door de telecombedrijven pas gepromoot toen 0800 en 090x beschikbaar kwamen. Reden: eerder kon je je nieuwe telefoonnummer nog niet zelf uitzoeken en je moest maar gewoon afwachten wat je kreeg.

Ook voordat de 06-centrale / btd-centrale in de Waalhaven in Rotterdam bestond, was het in theorie toch wel mogelijk om een telefoonnummer „kopen”: je belde dan met degene die het telefoonnummer nu had en je sloot een deal met die persoon.

Er zijn sites die voor je namen kunnen zoeken bij een bestaand nummer:
3C42FF97.2B937B9C@chello.nl

Advertenties

2 gedachtes over “Opa vertelt: letters in telefoonnummer

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s