Waarom datingbedrog?

datingbedrogWie een aantal van mijn eerdere artikelen over datingbedrog gelezen heeft weet dat ik in de loop van de jaren tot de conclusie gekomen ben dat datingsites normaal gesproken bedrog zijn.
Maar de grote vraag is: wie heeft daar voordeel van?

Het moet ontzettend veel tijd kosten om fotootjes te zoeken en daar nep profielen bij te verzinnen. Verder kost het ook nog veel geld om die dingen op bijvoorbeeld Marktplaats te publiceren. Ergens moeten daar dan toch hoge inkomsten tegenover staan.

Voorlopig even alleen over de Nederlandse datingsites.
Hier een paar van mijn ideeën, als je meer weet grijp dan je kans om te reageren in de commentbox onderaan de pagina.

De categorie „communicatiekosten”

  • Vragen je SMSjes te sturen naar een 4-cijferig nummer.

Het is net alsof je met een goede vriendin zit te SMS-en, maar met twee grote verschillen: het eerste is dat je anderhalve euro per ontvangen SMS betaalt en het tweede is dat de persoon die deze SMSjes stuurt niet je vriendin is. In plaats daarvan is het steeds een andere operator bij een bedrijf, waarschijnlijk een getrouwde huisvrouw die dit overdag doet als thuiswerk of een mannelijke student. Hiermee verdienen ze een maar paar euro per uur. De SMSjes worden verstuurd vanaf computers met een „CRM-”systeem dat geölieder loopt dan de gemiddelde helpdesk.

Het gaat deze bedrijven nergens anders om dan dat jij zo veel mogelijk communicatiekosten maakt. Deze bedrijven adverteren ook op TV en elke keer staat er duidelijk in beeld „fysieke afspraken zijn niet mogelijk”. Eigenlijk kan je dit dus geen datingbedrog meer noemen, ook al is de reclame verder wel helemaal zo opgezet. Als je nog twijfelt, moet je jezelf toch eens afvragen of het realistisch is dat er zoveel fotomodellen bestaan die alleen aan een man kunnen komen als ze TV-spotjes maken.

Er zijn mensen die genoeg geld kunnen missen en zij zijn misschien wel heel gelukkig als ze voor een paar tientjes per maand elke dag een berichtje van een „lover” krijgen. Wie weet. Maar er zijn ook mensen die het niet zo breed hebben, maar toch 100 euro tot ver boven de 1.000 euro uitgeven voordat ze zich realiseren dat het allemaal „niet echt” is.

Voor wie het zelf nog niet door had: alle datingadvertenties waarbij je een reactie een SMS naar een 4-cijferig nummer moet sturen zijn 100% zeker nep en je zult gegarandeerd nooit een werkelijk bestaande persoon spreken of ontmoeten als je reageert. Vuistregel is: alle advertenties waarin de „vrouw” om meer reacties vraagt, zijn hoogstwaarschijnlijk nep.

De categorie „professionele vrouwen”

Ik vertelde al eerder dat ik reacties kreeg van escortdames op gewone datingsites. Deze dames hebben geen tijd om spelletjes te spelen, daar is hun tijd te duur voor. Maar klanten vinden willen ze natuurlijk wel.

een-sekte-achtige-bijeenkomst1De categorie „enge mensen”

  • Willen zo snel mogelijk je e-mailadres en hebben het te druk voor een uitgebreide persoonlijke reactie.

En terecht, want de meeste datingsites gooien hun accounts zo snel mogelijk op slot. Ze lezen niet eens wat er in jouw profiel op de site staat, ze vragen bijvoorbeeld of je een foto kunt opsturen terwijl die al op de site staat, of vragen in hun advertentie of jij in je eerste reactie een foto wilt meesturen terwijl dat via die site helemaal niet mogelijk is.

Aan reacties is regelmatig direct af te zien dat ze overgetypt zijn van een briefje, het ontbreekt er nog net aan dat de tekst „vul hier de naam van de site in” ook letterlijk is overgetypt. Omdat dit zo ontzettend veel lijkt op de bekende Nigeriaanse streken, ben ik hier nooit op ingegaan.

De racist die op deze manier op zoek was naar mensen om uit te schelden en de journalist die er geen moeite mee heeft om de gevoelens van anderen te misbruiken voor zijn/haar persoonlijk geldelijk gewin heb ik in een ander artikel al genoemd. Maar ik heb ook kennis gemaakt met religieuze fanatici die op deze manier mensen zoeken die ze kunnen „bekeren” en met iemand die me uitnodigde voor een sekte-achtige bijeenkomst in Rotterdam.

Andere voorbeelden die ik niet zelf meegemaakt heb maar waarover ik alleen gelezen heb waren vrouwen die een parkeerplek voor je reserveren – waar je auto tijdens de date leeggehaald wordt – en mensen die overvallen worden op het moment dat ze door een afspraak bezocht zouden worden.

Je moet je telefoonnummer aan iemand geven als je met elkaar wilt bellen of als je in het echt wilt afspreken. Er zijn mensen die nooit degene gezien of gesproken hebben aan wie ze hun gegevens gegeven hebben, maar in plaats daarvan slachtoffer werden van identiteitsfraude.

De categorie „slechtlopende cafe’s”

Een paar collega’s van mij dachten dat dit idee misschien achter datingbedrog kon zitten: een slechtlopend café zou kunnen zorgen dat iemand daters lokt voor een afspraakje in dat café. Dat is altijd nog één verkochte consumptie per dater.

De categorie „datingsites”

Een website die helemaal leeg is zal nooit betalende klanten aantrekken. En zeker geen klanten die honderden euro’s er jaar betalen. Er moeten dus profielen komen.

Soms lijkt het alsof fake profielen door de site zelf verzonnen zijn. Wie van de teleurgestelde mannen verlengt zijn dure abonnement als er niet regelmatig nieuwe profielen van vrouwen bij komen? Een goedlopende site kan geld waard zijn als je hem doorverkoopt, zeker bij een IPO.

De categorie „ideale vrouw”

Voor wie het nu nog steeds niet door heeft: de kans dat je de ideale vrouw tegen het lijf loopt op een internet datingsite is ver-waar-loos-baar klein. In elk geval vele malen kleiner dan dat je haar tegenkomt op welke plek dan ook buiten jouw eigen huis.

Advertenties

3 gedachtes over “Waarom datingbedrog?

  1. relatieplanet.nl is een van de best bezochte websites van Nederland. Elke maand nemen er zo’n 6.751.000 unieke bezoekers een kijkje op de site. Dat zou kunnen betekenen dat vrijwel alle Nederlandse volwassenen, getrouwd en vrijgezel, er elke maand komen snuffelen.

  2. Ik kwam deze Duitstalige reportage tegen:
    Die Liebesfalle – Abzocke im Internet

    Sites waar datingsites worden vergeleken, je had het al kunnen vermoeden, leven van het geld dat ze krijgen van precies de datingsites waar ze reclame voor maken. Maar dat is nog niet alles: als een bezoeker een abonnement neemt, dan ontvangt de vergelijkingssite 50% tot maar liefst 80% van het geld dat deze klant betaalt als provisie! En welke websites noemt de site als de beste sites? Natuurlijk de sites die het meeste geld opleveren, zo vertelt de directeur.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s