Zweedse Bedbank

apenpak pakwerkerVandaag verscheen het nieuws op nu.nl dat RBS een „slechte bank” gaat oprichten en daar de waardeloze financiële producten die ze in een vlaag van verstandsverbijstering gekocht hebben (zoals afgeroomde Amerikaanse hypotheken) in onderbrengt.

Klinkt nieuw en onconventioneel. Maar is het niet!

Twee weken geleden was namelijk in weekblad Intermediair te lezen over Securum, een bad bank opgericht in 1992 in Zweden. In 5 jaar tijd (in plaats van de geplande 10 tot 15 jaar) werden de schulden van banken afgewikkeld, zonder dat het de belastingbetalers al te veel geld kostte.

Postbank

In Nederland kennen we al een andere soort succesvolle overheidsbank: de Postcheque en Girodienst en RijksPostSpaarbank. De meeste mensen zijn het blijkbaar vergeten of hebben het verdrongen, maar ook deze banken werd (meer dan 100 jaar geleden) opgericht met een reden.

In die tijd was het namelijk zo dat je als gewone particulier niet welkom was met je spaarcentjes bij een handelsbank. Of wilde je zelfs geld lénen? Of een betáálrekening? Het moest niet gekker worden!

De boeren gingen geld van elkaar lenen door het oprichten van Rabobanken, de burgers werden door de overheid geholpen met de Postgiro.

Postkantoor

Maar de Postbank is verkocht aan ING en daarmee komt ook weer een groot deel van de lokethandelingen op het postkantoor te vervallen. Van de brief- en telefoonfuncties verdween al elk jaar meer uit de postkantoren, nu dit ook nog gebeurt is besloten om alle postkantoren maar gewoon te sluiten. Te beginnen nog voor „de carnaval” in Veghel.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s