Energiezuinige platte TV’s

televisieDe eerste grote platte tv’s die je kon kopen waren plasma tv’s. Iedereen weet intussen wel dat dit stroomvreters zijn, je voelt het alleen al aan de hitte die van het scherm af straalt. Maar we moeten energie besparen. Niet alleen worden gloeilampen die 100 Watt gebruiken binnenkort uit de handel gehaald, maar ook tv’s die meer dan 100 Watt verbruiken worden verboden (elsevier.nl).

Al sinds 2005 voldoen tv’s van het merk Sharp aan deze norm: zij hebben al tv’s in het assortiment die niet meer dan 80 Watt gebruiken, terwijl zo’n 170 Watt normaal is voor een breedbeeld-tv die werkt met een glazen beeldbuis.

Een volgende stap is de „led tv” die eerdaags op de markt komt. Dat is een lcd tv waarbij de backlighting door middel van led’s gebeurt. Dit is niet alleen goed voor het stroomverbruik: op donkere plaatsen van het scherm gaan de led’s uit en dat is ook een sterke verbetering van het contrast.

Het verschil met een „oled tv” is aan het apparaat nog wel duidelijk te zien: een led tv is nog zo’n 3 centimeter dik, terwijl een oled tv niet dikker dan een glasplaat hoeft te zijn.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s