Gloeilamp Spaarlamp

gloeilampEen bolletje van dun glas op een „Edison”-fitting, alleen gevuld met niets en een heel dun gloeidraadje. Wat heb je toch ontzettend weinig materiaal nodig om zo’n ontzettend nuttig apparaat te maken als de gloeilamp. Toch zijn er politici die de oorlog verklaard hebben aan onze gloeilamp. Hieronder wat je als consument moet weten over de beoogde vervanger: spaarlampen.

Inleiding


25 Jaar geleden was dit een spaarlamp: een flinke beker, groter dan een koffiemok. Voor de meeste armaturen waren ze te groot. Ze waren toen ongeveer 25 keer zo duur als een merkloze gloeilamp.
(foto: WikiPedia gebruiker Echtner)

Ik ben opgegroeid in de buurt van „een grote gloeilampenfabriek in het zuiden des lands”. Niemand zal het raar vinden dat toen er zo’n 25 jaar geleden spaarlampen met een normale fitting op de markt kwamen, ik een van de eerste enthousiaste kopers was.

Dankzij de verbeteringen in de afgelopen 25 jaar kon ik in de loop van de jaren steeds meer gloeilampen vervangen door spaarlampen. In dit artikel wil ik mijn ervaringen met jullie delen.

Natuurwet

Je hebt wetten en je hebt natuurwetten.

Als je krantenberichten mag geloven dan is de wet van behoud van energie niet van toepassing op gloeilampen. Want alle warmte die een gloeilamp uitstraalt gaat volgens de journalisten „verloren”. In werkelijkheid zijn het juist de fotonen die door het glas van het raam verdwijnen die verloren gaan.

De warmte die een gloeilamp produceert gaat niet per definitie verloren. Als Nederland een warm land zou zijn waar je binnen zou zitten met gloeilampen en de airco aan, ja dán zou je verspillen. Maar in Nederland heeft bijna niemand een airco, is het niet warm en in de zeldzame gevallen het dat toevallig wel een keer warm is gaan mensen buiten zitten om van die warmte te genieten.

Het verbieden van gloeilampen voor buitenverlichting, in bedrijven, in auto’s, in theaters en televisiestudio’s en in de vakantiegebieden rond de Middellandse zee is ontzettend veel zinvoller dan het verbieden in een Nederlandse woning.

Eigenlijk zou je het verbieden van de gloeilamp afhankelijk moeten maken van het gebruik van een airco, omdat het in combinatie daarmee wèl altijd een energieverspiller wordt. Maar desondanks heeft men besloten om vanaf de herfst van dit jaar de verkoop van gloeilampen aan alle Europese consumenten stukje bij beetje te verbieden. Omdat onze politici de natuurwetten simpelweg ontkennen heeft dit artikel de tag „milieumaffia” meegekregen.

Eigenaardigheden

Een paar eigenaardigheden over spaarlampen die waarschijnlijk niet bij iedereen bekend zijn:

 • De voet van een spaarlamp wordt net zo heet als bij een gloeilamp, ondanks het veel lagere vermogen en het hogere „rendement”;
 • Een spaarlamp bevat giftige stoffen. Maak voor een afgedankte spaarlamp dus even een ritje naar de milieustraat. Het opruimen van een beschadigde spaarlamp met stoffer en blik is gevaarlijk, doe dit dus op een andere manier. update: er komen inzamelboxen bij de supermarkt;
 • Er is een hoge invoerheffing op spaarlampen die buiten de EU geproduceerd werden;
 • Gebruik nooit spaarlampen in de badkamer: daar gaan ze snel kapot;
 • Vaak gaan spaarlampen (veel) sneller kapot en geven ze (veel) minder licht dan de reclame beweert;
 • Kijk uit bij de eettafel of in de keuken: door een spaarlamp ziet vlees eruit alsof het bedorven is, voor deze toepassing is een halogeen lamp beter geschikt;
 • Sommige spaarlampen geven een irritante brom of pieptoon.

Kwaliteit

Het Duitse tijdschrift „Test” deed onder de titel „Nur jede dritte gut” verslag van een test van een klein aantal spaarlampen. De conclusie van de test was helder: de meeste spaarlampen zijn niet goed.

Een gewone gloeilamp heeft 5% lichtrendement, een gemiddelde spaarlamp kan tot wel 25% lichtrendement geven. Een gewone gloeilamp gaat ongeveer 1.000 uur mee, een goede halogeenlamp 2.000 uur, een gemiddelde spaarlamp 10.000 uur. Maar niet alle merken spaarlampen zijn „gemiddeld”, de variatie van de geteste lampen bleek zeer groot!

Enkele punten uit het verslag van de Duitsers:

 • Bij sommige spaarlampen klopt het aangegeven vermogen en de energieklasse niet: een van de geteste lampen die werd gekocht als „20 Watt” lamp bleek maar 16 Watt te leveren en een „11 Watt” lamp leverde maar 7 Watt;
 • Spaarlampen gaan lang mee, sommige lampen zelfs meer dan 19.000 uur. Maar er zijn uitzonderingen: spaarlampen die de testers kochten bij Aldi, Ikea en een Duitse bouwmarkt bleken opvallend veel korter mee te gaan, het slechtste type gemiddeld maar 3.526 uur;
 • In de loop van hun leven gaan spaarlampen steeds minder licht geven. Een Philips spaarlamp gaf in de test bijvoorbeeld na 10.000 uur 5% minder licht. Een ander merk spaarlamp gaf na hetzelfde aantal uren zelfs al 40% minder licht. Bij lage temperaturen (bijvoorbeeld in een buitenlamp) geven de meeste spaarlampen minder licht dan normaal;
 • Na het inschakelen duurt het een tijd tot een spaarlamp volop licht geeft. Sommige lampen geven de eerste 1 of 2 seconden na het inschakelen zelfs nog helemaal geen licht. De langzaamste lamp uit de test was een spaarlamp van Ikea, die pas na 2 minuten wachten 80% van het vermogen afgaf. Er zijn ook typen die wel bijna meteen de volle lichtsterkte geven;
 • Niet alle spaarlampen zijn even goed bestand tegen regelmatig in- en uitschakelen;
 • Een spaarlamp die kapot is blijft toch stroom gebruiken;
 • Het blijkt in de praktijk vaker voor te komen dat je dure spaarlamp al na erg korte tijd kapot gaat. Dat is ook mijn eigen ervaring. Dus voortaan kassabonnetjes bewaren voor garantieclaims!

Wie?

Blijft nog de vraag wie ons met de ellende heeft opgezadeld dat gloeilampen verboden worden. Op de lichtblog (intussen opgeheven) las je:

Het begon allemaal in 2006…de grote producenten van lichtbronnen in Europa besloten samen zich hard te gaan maken voor de uitfasering van de gloeilamp.

Advertenties

18 gedachtes over “Gloeilamp Spaarlamp

 1. Nou had ik al een tijd geen lampen meer gekocht, maar ineens viel het me op dat er tegenwoordig ook halogeenlampen zijn met normale fitting (en zonder reflector).
  Een 53 Watt halogeenlamp geeft volgens het doosje even veel licht als een 75 Watt gloeilamp en gaat 2 keer zo lang mee. Van Philips kosten ze ongeveer 3 euro per stuk, bij IKEA 2 euro per stuk.

 2. Ik ben nog niet zo tevreden over spaarlampen een tijd geleden toen de eerste spaarlampen op de markt verschenen heb ik een paar lampen gekocht vooral voor kleine schemerlampjes
  Deze gingen zeker niet langer mee dan gloeilampen.
  Laatst had ik er weer gekocht en nu ook weer het zelfde resultaat.
  Gekocht op 14-01-2009 en na de vakantie al defect.
  Betreft een Philips lampje 5 watt E14 kostte 5.69 bij jumbo gaat volgens Philips 8 jaar mee.
  Schakelt gewoon met onze kamerverlichting in en in de avond weer uit.

  • Is dat toevallig een Philips „Tornado” spaarlamp, zoals bijvoorbeeld hier te zien?
   Ik zie de laatste tijd veel berichten van mensen die zeggen dat hun spaarlamp eerder versleten is dan een gewone gloeilamp. In dit geval ging de spaarlamp maar net een half jaar mee. Misschien is het verstandig om contact op te nemen met de Philips klantenservice?

  • En hoe zit het lampje in die schemerlamp: met de schroefdraad naar boven, met de schroefdraad naar beneden of met de schroefdraad opzij?

 3. Ik dacht dat ik hierboven al een hele lijst van toepassingen had staan waarvoor je geen spaarlampen kunt gebruiken, maar de lijst op de Engelse WikiPedia is nog veel langer.
  De twee meest opvallende adviezen:
  Gebruik ouderwetse spaarlampen niet op plekken waar ze regelmatig minder dan 15 minuten branden. Voor een optimale levensduur moet een spaarlamp steeds minstens 3 uur achter elkaar branden, periodes van korter dan 5 minuten verkorten de levensduur zelfs met 85%.
  Gebruik met de schroefdraad naar boven, zoals in een hanglamp, kan door de hitte voor een halvering van de te verwachten levensduur zorgen.

 4. @blafhert Het is een philips turbo energy saver.
  Hij lijkt er wel op, de spiraal is korter dan op de folder van de bespaar bazaar. Ook is de lamp op de folder 12v die van mij is 220v

 5. De ware verspillers zijn natuurlijk de dimmers: een gedimde lamp geeft veel minder licht, maar gebruikt naar verhouding nauwelijks minder elektriciteit. Eigenlijk zouden dimmers verboden moeten worden.

 6. Eindelijk heldere lampen!
  Al zeker 20 jaar probeer ik heldere gloeilampen te kopen, maar bijna nergens waren ze te koop en als je ze gevonden had dat waren ze veel duurder dan matte gloeilampen.
  Maar dankzij het gloeilampenverbod is er nu eindelijk een uitgebreid aanbod aan heldere gloeilampen, gewoon in de supermarkt.

 7. Het bedrijfsleven bestuurt de politiek, politici krijgen spijt:

  Philips had zich bij hun [Greenpeace en Milieudefensie] lobby aangesloten en sponsorde bijvoorbeeld Al Gore. Philips zag een unieke kans van de weinig winstgevende gloeilamp af te komen, de weinig populaire spaarlamp alsnog de huishoudens in te krijgen en de toon te zetten met de led-lamp, die als de toekomst wordt aangeprezen.

  Maar Boris van der Ham, een van de twee indieners van de Kamermotie van twee jaar geleden, heeft nu bedenkingen. En Liesbeth Spies, vice-fractievoorzitter en milieuwoordvoerder van het CDA in de Tweede Kamer, vindt dat haar fractie destijds niet voor de oproep tot het Europese gloeilampverbod had moeten stemmen.

  Uit elsevier.nl: CDA en D66 hebben spijt van gloeilampverbod (2009-08-25)

 8. Warmte binnenshuis afkomstig van een gloeilamp is in Nederland inderdaad (vaak)geen verlies. Maar elke joule aan warmte die met behulp van elektriciteit gegenereerd wordt, is een factor 2 duurder dan dezelfde joule opgewekt met gas. Kortom, de warmte van een gloeilamp gaat niet verloren, maar is wel duur.

 9. Misschien is dit niet de juiste plaats om het te vragen, maar wij hebben onze “gewone” lampen vervangen door spaarlampen (Philips flame) om ook ons steentje bij te dragen aan een beter milieu. Nu hebben wij 2 identieke schemerlampen, waarin we 2 identieke spaatlampen hebben gedraaid, echter de ene lamp werkt wel, de andere niet. Het ligt niet aan de spaarlampen, we hadden er voldoende om een aantal te testen. Heeft iemand enig idee waar het aan kan liggen of hoe we het kunnen oplossen?

  • Geen dimmer in de schemerlamp? Dan denk ik dat het er niet mee te maken heeft dat de nieuwe lamp toevallig een spaarlamp is. Is niet gewoon het lipje onderaan in de fitting zo ver verbogen dat het niet meer goed contact maakt?

 10. Ik ontdekte nu pas dat er al meer dan 15 jaar heel efficiënte lampen op de markt zijn: ze geven ongeveer 8 keer zoveel licht per Watt als een halogeen lamp, ze geven zo weinig warmte af dat ze geschikt zijn voor gebruik in koelhuizen en ze gaan maar liefst 100.000 uur mee (bij 3 uur gebruik per dag is dat meer dan 90 jaar en dat is meer dan het dubbele van de gemiddelde leeftijd van Nederlandse huizen of hun bewoners.)

  Het gaat hier om „electrodeloze” lampen, zoals de Sylvania Icetron en de Philips QL, of de GE Genura met een normale schroeffitting die minder dan 30 euro kost.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s