Internetten op je koelkast?

Zo rond het jaar 2000 werd voorspeld dat internet zo populair zou worden, dat je „binnenkort” zelfs zou gaan internetten op je koelkast. En elke internetjournalist nam deze voorspelling klakkeloos over.

Een beetje koelkast is 100 keer zo zwaar en kost in de winkel 10 keer zo veel als een moderne WiFi router, maar zit er ook een even vernuftige technologie in? Het is iets waar je aan zou kunnen twijfelen, als je weet dat er al meer dan 50 jaar niks meer veranderd is aan de technologie van een koelkast.

Koel-/vriescombinatie

Dit artikel gaat over de koel-/vriescombinatie zoals zoveel mensen hem in hun keuken hebben staan, ik ook. Het is een koelkast en een diepvriesvak in 1 apparaat. Wat is daarvan het voordeel? Het is goedkoop! Goedkoop om te produceren. Een koel-/vriescombinatie heeft namelijk maar 1 compressor en maar 1 thermostaat (die nog steeds werkt volgens het principe uit de 17e eeuw).

In landen als Nederland is dit niet altijd een gouden combinatie. Hier is het namelijk soms warm en soms koud. Het koelvak moet rond de 6 graden boven nul gehouden worden en het vriesvak rond de 18 graden onder nul. Het apparaat heeft maar 1 thermostaat en die zit in het koelvak: alleen die thermostaat bepaalt of beide vakken al dan niet gekoeld worden.

Door ons grote verschil in buitentemperatuur moet een koelkast in de zomer veel meer koelen dan in de winter. Wanneer de omgevingstemperatuur bijvoorbeeld 8 graden boven nul is, hoeft het apparaat weinig te koelen om het koelvak op 6 graden te houden. Maar daardoor zal het vriesvak ook erg weinig gekoeld worden en dus zal het vriesvak ontdooien als de omgeving „te koud” is!

Old-skool oplossing

De beste oplossing zou zijn om het vriesvak een eigen thermostaat te geven. En dus ook een eigen compressor. En dat doen de fabrikanten natuurlijk niet want dat vindt de consument te duur.

Hoe men dit probleem wel oplost, is een van de beter bewaarde geheimen van de witgoed-industrie. Hoe het precies zit lees je op de Duitstalige WikiPedia over koelkasten in de rubriek „omgevingstemperatuur” (op de Nederlandstalige pagina’s vind je deze informatie niet). Zie ook deze discussie tussen koelkast-nerds.

In het koelvak zit behalve koeling ook verwarming.

De oplossing die de fabrikanten kiezen is namelijk: verwarmen van het koelvak!

Om het vriesvak koud te houden is het nodig dat de compressor langer draait dan nodig is voor het koelvak. Maar het koelvak mag niet zoveel gekoeld worden dat dit óók bevriest. Voor een apparaat met maar 1 compressor is verwarming daarom ook wel een logische oplossing.

In sommige apparaten gebeurt verwarming soms zichtbaar door het interieurlampje te laten branden als de deur dicht is, soms onzichtbaar in de vorm van een weerstand. In mijn eigen koelkast brandt het lampje op ongeveer halve sterkte als de deur dicht is. Die verwarming met een stroomverbruik van zo’n 8 Watt zorgt er voor dat het systeem bij een keukentemperatuur lager dan 10 tot 16 graden Celsius (Nederlandse winters) nog steeds werkt.

In luxere modellen wordt deze verwarming ingeschakeld door een goedkoop model buitenthermostaat, maar bij de meeste koelkasten moet de gebruiker dit zelf handmatig doen met een schakelaartje. Probleem is alleen dat niemand van het bestaan van deze schakelaar af weet en dat hij dus het hele jaar door in de winterstand staat.

Dit kost elk jaar zo’n 25 euro aan extra stroom, die verspild is als de koelkast toch al in een verwarmde keuken staat en je hem regelmatig gebruikt.

Dus de volgende keer dat iemand je als grap vraagt of het lampje in de koelkast écht uitgaat als je de deur dicht doet, of beweert dat koelkasten binnenkort een internetaansluiting krijgen, weet je wat je tegen hem moet zeggen!

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s