Kapot maken: goed voor de economie

handel en industrieDeze week werd er een akkoord gesloten over een sloopregeling voor auto’s.

In een crisis is altijd zo dat er veel kapot gemaakt moet worden, om de bevolking aan te zetten tot consumeren. Want de economische modellen waarin onze leiders geloven zeggen nou eenmaal dat meer consumeren de enige uitweg uit een crisis is, dus dat is wat we te doen hebben. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer door oorlogen, zoals vroeger, maar het gebeurt nog wel net zoals in de crisis van de jaren ’80.

Televisies

televisieIn het artikel Kredietcrisis en recycling: voorraad zag je al dat fabrikanten gloednieuwe plasma tv’s laten vernietigen, om daarmee de prijs van het product voor de consument hoog te houden. Vorig jaar was al 2% van het aantal gerecyclede tv’s „plat”, terwijl ze nog niet zo lang op de markt zijn.

In de crisis van de jaren ’80 deed rond Eindhoven het gerucht de ronde dat Philips (een fabrikant van elektronica in het zuiden des lands) extra magazijnen moest bouwen om daarin hun onverkoopbare tv’s op te slaan. Op die manier konden dan zowel de bouwvakkers als de productiemedewerkers hun baan houden, zolang het duurde.

Auto’s

verkeerIn de crisis van de jaren ’80 had je bijvoorbeeld bij de tros op tv het „wrak van de weg”: een auto die spectaculair gesloopt moest worden omdat hij zo roestig was. Soms was „een student had er nog jaren in kunnen rijden” bijvoorbeeld het commentaar.

Maar auto’s roesten tegenwoordig lang niet zoveel meer als vroeger, deze „natuurlijke selectie” is komen te vervallen. Gelukkig voor de industrie is daar „het milieu” – met deze sloopregeling als resultaat.

Eigenlijk is het ook helemaal niet vreemd dat de overheid het kopen van nieuwe auto’s wil stimuleren: de Nederlandse overheid verdient immers meer aan de aanschaf van een nieuwe auto dan alle mensen en bedrijven die aan die nieuwe auto gewerkt hebben bij elkaar. Deze regeling is dus niet alleen bedoeld voor het steunen van de Nederlandse autohandel.

Advertenties

3 gedachtes over “Kapot maken: goed voor de economie

 1. Gloeilampen
  Wanneer je een gloeilamp wilt vervangen door een spaarlamp, dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Het gaat tegen je verstand in, dat je een gloeilamp die misschien nog net vernieuwd is zou moeten weggooien. Maar deze gloeilamp zou in zijn leven voor een veel hoger bedrag aan elektriciteit gaan verbruiken, dan wat een ouderwetse spaarlamp kost. In dit geval ben je dus een dief van je eigen portemonnee als je hem niet zo snel mogelijk weggooit. Maar toch voelt het verkeerd.

 2. Etalagepoppen
  Het viel me al vaker op dat recycling vaak gepaard lijkt te gaat met obsessief sorteren, zie bijvoorbeeld het kopje „Bedenkingen” op de derde pagina van mijn artikel over e-waste.
  In een aflevering van Goudzoekers over recycling zien we een enorme berg kapotte etalagepoppen. Waarom wordt door bedrijf juist plastic in popvorm verzameld? Al snel komt de aap uit de mouw: het doel van het recycleren van de paspoppen is niet een beter milieu; het doel is om te zorgen dat de poppen niet meer gebruikt kunnen worden — zo wil dat de fabrikant van de poppen.

 3. Mobiele telefoons
  Deze crisis krijgen mensen via dure reclame keer op keer de boodschap te horen dat je je oude telefoon kunt „verkopen” of aan een „goed doel” kunt geven.

  Veel telefoons die anders nog prima gebruikt zouden kunnen worden als tweedehandsje — als fabrikanten voor een redelijke prijs nieuwe accu’s zouden leveren — worden op die manier afgewaardeerd tot grondstof. In plaats van dat mensen met lage eisen een tweedehandsje krijgen, kopen ze dan maar de smartphone die ze eigenlijk niet nodig hebben.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s