Wetten en natuurwetten

Natuurwetten zijn wetten die iedereen moet volgen. Het enige wat je daar tegen kunt doen is een goede uitvinding doen. Bijvoorbeeld: een mens kan niet vliegen als een vogel, maar kan wel een vliegtuig gebruiken. De door mensen gemaakte regels en wetten zijn juist subjectief; je kunt ze overtreden als dat nodig is en je kunt ze zelfs veranderen.

Neem nou zoiets als zwaartekracht: iedereen op de hele wereld kent het en iedereen moet het accepteren.

Maar waarom is in België de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom hoger dan in Nederland? Waarom was het in mijn jeugd verboden om radiosignalen privé te gebruiken terwijl je nu thuis gewoon een internetzendertje (wlan-router) mag hebben staan? Waarom zijn alcohol, tabak en koffie legaal? En het terugdraaien van de kilometerteller wordt nu ineens illegaal?

Omdat wetgeving niet wetenschappelijk is, maar subjectief.

Alfa’s en beta’s

In de omgang met wetten en natuurwetten merk je een groot verschil tussen mensen uit alfa-richtingen en de meeste beta’s.

Wat ik merk is dat beta’s geneigd zijn om de door mensen gemaakte wetten net zo strict te volgen als natuurwetten, op het slaafse af soms. En ze denken dat anderen ook zo zijn, ze denken bijvoorbeeld niet dat een wanbetaler ook een oplichter kan zijn.

Terwijl alfa’s zich er van bewust zijn dat regels juist extra kansen bieden: je kunt ze overtreden bijvoorbeeld. Je kunt iets te laat inleveren bijvoorbeeld, als jou dat winst oplevert. En met de juiste argumenten kan je de door mensen gemaakte wetten zelfs gewoon te veranderen. Ontvangen van satelliet-tv verboden? Mobiele telefoons verboden? Niet meer, als we de wet aanpassen.

Internet

Niet alle beta’s zijn hetzelfde. Zo denk ik terug aan hoe mijn generatiegenoten en ik het internet naar Nederland gehaald hebben.

Oorspronkelijk was het in Nederland niet eens toegestaan om een computermodem op het telefoonnet aan te sluiten. Dus die modems maakten we zelf, of we importeerden ze „grijs” uit Azië en we gebruikten ze toch. Uiteindelijk kwam er een systeem van NL-goedkeuringsnummers (blauwe stickers) en mochten mensen wel hun eigen apparatuur aansluiten.

Vervolgens was het in Europa niet toegestaan om je als particulier aan te sluiten bij internet. Dus vonden we manieren om dat toch te doen. En zonder de Nederlandse kartelprijzen te hoeven betalen.

In die tijd verliep de verbinding met internet via de telefoon. Het lokale telefoontarief was volgens ptt telecom zogenaamd „net kostendekkend”, dus die prijs kon niet omlaag. Maar toen kwamen er alternatieve telefoonaanbieders op de markt en bleek dat er zoveel lucht in deze prijs zat dat daarvan gemakkelijk internettoegang betaald kon worden – gratis internet was geboren.

En zo kwam van het een het ander: in het begin betaalden we nog elke maand kapitalen aan lokale telefoonkosten, tegenwoordig zijn we met adsl de hele maand verbonden met internet tegen prijs die zo laag is dat we er 20 jaar geleden nog niet van durfden te dromen.

Barry Schwartz

Barry Schwartz over het opleggen van regels.

Advertenties

2 gedachtes over “Wetten en natuurwetten

  1. Van alle HBO-ers met een betaopleiding heeft er 48% een betaberoep,
    van alle WO-ers met een betaopleiding heeft 50% een betaberoep.

    Bron: SEA Economisch Onderzoek (beta-loopbaanmonitor 2010) via Intermediair nummer 22 van 3 juni 2011.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s