DECT vaak afluisterbaar

com-on-air-dectUit een reportage in het tv-programma nova blijkt dat draadloze dect telefoontoestellen tegenwoordig met een eenvoudig insteekkaartje in een laptop af te luisteren zijn.

Iedereen denkt dat dect veilig is, omdat het in de dect standaard mogelijk is om gesprekken te versleutelen. Precies dat: het is mogelijk… maar al in 2003 was bekend dat fabrikanten in een groot deel van de nieuwe dect toestellen de versleutelingsfunctie niet inbouwen!

Deze onbeveiligde toestellen zijn met een goedkoop dect insteekkaartje, een Live-cd en een laptop door elke willekeurige burger af te luisteren.

tv-reportages

In de tv-reportages hieronder zie je hoe het afluisteren van dect telefoons in de praktijk werkt.

De twee Duitse reportages leggen vooral de nadruk op hoe het praktisch werkt en gaan op bezoek bij de mensen die de software geschreven hebben.

De Nederlandse reportage laat zien dat onbeveiligde dect toestellen in gebruik zijn bij onder andere de politie, advocaten, ziekenhuizen, de belastingdienst en zelfs bij een minister.

tv-uitzending nova
tv-uitzending zdf
tv-uitzending sat1 (vanaf 0:45):

Meer over dit thema

  • De onderzoekers: dedected.org
  • Verweer van Siemens met een incorrecte witte lijst.
    De populaire 4000-serie staat er in het geheel niet op (is dus niet versleuteld, bevestigd met een test van model 4010), maar een van de nieuwste modellen type S675 IP staat op deze lijst als „veilig” maar blijkt volgens de test met de nieuwste firmware toch niet te versleutelen. Siemens Gigaset telefoons die voor het jaar 2003 verkocht werden staan niet op de lijst.
  • teusink.net: in sets die niet versleutelen is het soms alleen de handset of alleen het basisstation hiervan de oorzaak.
Advertenties

2 gedachtes over “DECT vaak afluisterbaar

  1. Ook het mobiele netwerk blijkt intussen gekraakt te zijn. GPRS is nooit beveiligd geweest en de versleuteling van GSM zou ook gekraakt zijn. Er zijn hackers die beweren dat ze mobiel zouden kunnen bellen op kosten van een ander. Alleen 3G is momenteel nog veilig.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s