Woeker

apenpak pakwerkerMet al het geweld rond de internationale kredietcrisis wordt er vooral gewezen naar de Amerikaanse sub-prime hypotheken, maar we moeten toch ook niet vergeten dat er ook in Nederland wat „aparte” financiële producten verkocht werden aan consumenten.

Intussen begint duidelijk te worden welke „truuks” er zijn toegepast door allerlei banken. Welke truuks DSB gebruikte, zie je bijvoorbeeld in de NOVA uitzending over DSB of bij RTL-Z.

Hypotheken tegen een erg lage rente

De advertenties beloofden een hypotheek (of gewone lening) tegen een rente die lager was dan wat je als spaarrente zou kunnen krijgen.

 • De bank laat de hypotheek verhogen om dit extra geleende geld in beleggingsfondsen te steken („beleggingshypotheek”);
 • Klant moet verplicht verzekeringen afsluiten voor het geval men de hypotheek niet meer zou kunnen betalen (als je je werk of je partner verliest);
 • Deze verzekeringen keren direct 80% afsluitprovisie (of meer) uit aan de bank en geven in de loop van de jaren een steeds lagere dekking voor de klant;
 • Om de premie van deze verzekeringen vooruit te betalen moet de klant een koopsompolis kopen;
 • Door alle extra kosten (koopsommen, notariskosten etcetera) en nog eventuele persoonlijke leningen aan de hypotheek toe te voegen komt de totale hypotheeksom boven 125% van de executiewaarde van het huis, zodat de klant nooit meer naar een andere bank zal kunnen overstappen;
 • Voor een deel van de lening betaal je een onduidelijke hogere rente;
 • Na een korte „rentevaste” periode stijgt de rente (dit is overigens niet uniek voor DSB: grote banken die nog steeds bestaan noemen dit „prolongatietoeslag”. Meer hierover in TROS Radar van 2010-11-22).

Beleggingsfondsen

 • De beheerders van het fonds brengen jaarlijks erg hoge beheerkosten in rekening;
 • Sommige fondsen waarin mensen beleggen met geleend geld trekken direct maar liefst 40% van het ingelegde geld af als kosten („woekerpolis”);
 • Het rendement van de beleggingen valt erg tegen, er zijn klanten die aan het eind van de rit zien dat ze van de opbrengst van de beleggingen nog niet eens het destijds geleende geld kunnen terugbetalen.

„Gegarandeerd 100% van de inleg terug aan het eind van de looptijd”

 • Aandelen kunnen dalen in waarde dus het is prettig als iemand je de garantie geeft dat je toch nog je inleg terug krijgt. Maar in de kleine lettertjes bleek te staan dat de garantie niet meer geldt als het te veel tegen zit op de beurs. Zoals nu dus.
Advertenties

Een gedachte over “Woeker

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s