Filmpje van het beeldscherm maken

Ik wil gaan proberen om instructievideos op de PC te gaan maken: vertellen wat je doet en tegelijk laten zien waar je klikt met de muis. Nou kan je dat natuurlijk doen door een camera te richten op het beeldscherm, maar volgens mij kan dit veel beter als je dit softwarematig opneemt. Software hiervoor noemen ze „screen recording” of „video capture software”.

Functies die ik van het programma verwacht is dat hij de muis kan volgen, door automatisch in- en uit te zoomen op de muis en door het opnamegebied de muis te laten volgen wanneer dat relevant is.

Vandaag was ik op zoek naar een programmaatje om dat te doen. Ik heb de volgende bekeken:

Jing van TechSmith

Ik ken het programma „SnagIt” van TechSmith en bekeek daarom natuurlijk als eerste de oplossing die TechSmith voor dit probleem aanbiedt.

Het programma Jing is duidelijk gemaakt voor (en door?) Apple gebruikers. Waarschijnlijk werd het overgrote deel van het werk gestoken in het optisch mooi laten lijken van de userinterface, waardoor helaas de installatie en het gebruik van het programma erg langzaam werden en bovendien intuïtief gebruik en nuttige functies moesten sneuvelen.

Door te klikken op een grote gele vlek die ergens langs de rand van je desktop zwerft (ze noemen het de „zon”) verschijnen de mysterieuze ikoontjes van het programma. Deze zon opent zich pas nadat je jezelf geregistreerd hebt bij de videodeelsite van TechSmith zelf.

Het maken van een bestand dat compatible is met YouTube is opzettelijk uitgeschakeld in de demoversie. Je kunt niet zoomen of pannen tijdens het opnemen, of deze functies zijn heel goed verstopt onder een van de grafisch „gedesignde” knoppen.

Dit programma verdween dus sneller van mijn computer dan sneeuw voor de zon.

Camtasia van TechSmith

Dit programma is ook van TechSmith en heeft wel de mogelijkheid om te zoomen. Aan de voorbeeldfilmpjes te zien doet Camtasia dat ook best netjes, maar het kost $299 dus is het de moeite van het bekijken niet waard.

Hypercam 2 van Hyperonics

Dit programma kan de muis volgen, maar niet in- en uitzoomen.

Het is wel heel betaalbaar en volgens downloadtellers is dit hèt populairste screen recording programma.

BSR Screen Recorder

Dit programma is duidelijk nog niet af: bij het uitproberen gebeurde het een paar keer dat ikoontjes over of achter de tekst stonden en het niet duidelijk was hoe je verder kon gaan. Dit geeft de indruk dat de software nogal instabiel is, maar schijn kan bedriegen.

Je kunt in elk geval in- en uitzoomen en het kader dat je opneemt volgt automatisch de muispijl.

Update:

ZDsoft screen recorder

Deze wil ik ook nog gaan proberen.

Advertenties

3 gedachtes over “Filmpje van het beeldscherm maken

  1. Voor Linux is RecordMyDesktop een goed werkend programma, of je kunt bijvoorbeeld de ingebouwde tegenwoordig screencapture functie van Kdenlive (video-editor) gebruiken.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s