Constante groei is een piramidespel

Postbank spaarrente 7 procent
7 procent

De lezing „Arithmetic, Population & Energy” van Dr. Albert A. Bartlett combineert wiskunde uit de eerste klas wetenschappelijk onderwijs met berichtgeving over bevolkingsgroei en voorraden van energie.

Het is moeilijk om je te beseffen wat „exponentiële groei” precies betekent: een vast groeipercentage van 7% per jaar klinkt heel acceptabel, maar een verdubbeling elke 10 jaar klinkt heel wat dramatischer. Toch is dit precies dezelfde groei.

Daarna vertelt hij wat dit eigenlijk betekent voor het nieuws dat we horen over de olie- en voedselproductie. Een constante groei betekent dit dat we elk jaar meer energie gaan gebruiken, nieuwe voorraden die gevonden worden zullen dus steeds sneller op zijn. Het woord „verdubbeling” klinkt dan nog onschuldig, want je moet je realiseren dat dit betekent dat er in beperkte tijd even veel bijkomt als in alle jaren daarvoor.

olie-in-de-geschiedenis-van-de-mens
betekenis van aardolie in de geschiedenis van de mens

Hij geeft voorbeelden van creatief gebruik van woorden bij de voorspellingen die gedaan worden over de voorraden van olie en steenkool en het „vergeten” van groei in de berekeningen door journalisten en politici.

Zijn verhaal komt neer op het volgende: als je een beetje logisch nadenkt is het duidelijk dat alles dat constant blijft groeien kapot zal gaan. Maar zolang er nog iemand is die iets anders beweert zal men willen blijven groeien.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s