Bibliotheken verbieden

diversenTegenwoordig is het technisch mogelijk om elke student gewoon vanaf zijn studenten­kamertje alle boeken in alle bibliotheken van de hele wereld te laten lezen en elektronisch doorzoeken.

Sterker nog: heel veel werk daarvoor is al klaar! Omdat de problemen met copyright nog niet geregeld zijn hebben ze zelfs extra moeite moeten doen om binnen de regels te blijven. Dat hoor je in het volgende verhaal van Google.

In de video hoor je de man zeggen: „als je wel eens een boek in de winkel gekocht hebt” (2:13). Dat klinkt vreemd voor mensen van mijn leeftijd en ouder, maar als je er over nadenkt zal er heel binnenkort een generatie zijn die opgroeit zonder papieren boeken.

Het is natuurlijk historisch enorm beladen, maar hoe ontzettend achterhaald is het om tegenwoordig nog een grote som geld te reserveren om in het centrum van Amsterdam een gebouw te zetten, met de naam „bibliotheek”, waar een boek maar op 1 logische plaats tegelijk kan staan, waar de student die wil lezen heen zal moeten en waar dan vervolgens maar 1 student tegelijk het boek kan gebruiken en dat hij het nog gemakkelijk kan beschadigen ook? Als het niet uitgeleend is?

Eigenlijk zou het bouwen van nieuwe bibliotheken verboden moeten worden.

Advertenties

Een gedachte over “Bibliotheken verbieden

  1. Ik moest tijdens mijn studie nog gigantische bedragen neertellen voor studieboeken, maar op de blogs van tegenwoordig te zien is het in „opkomende landen” normaal dat boeken electronisch (in pdf-formaat) gebruikt worden.
    De website kongkiat.com heeft alvast een lijst gemaakt van de 20 grootste sites met gratis boeken.
    In de seventies en eighties was het vaak zo dat dat als je van een onbekende een gratis boek kreeg daar meestal een bepaalde bedoeling achter zat, maar laten we hopen dat dit tegenwoordig anders is.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s