Prijsontwikkeling kabeltelevisie

televisieDe afgelopen 10 jaar is de gemiddelde kwaliteit van tv-programma’s dramatisch gedaald, maar tegelijk de prijs van een kabeltelevisie aansluiting enorm gestegen. In de Mediawet is vastgelegd dat men niet een „onredelijk hoge prijs” mag rekenen, maar een verdubbeling van de prijs sinds de invoering van de euro is blijkbaar acceptabel.

Prijs in de jaren ’90

Het onderstaande staatje vond ik in een document van het ministerie van oc&w getiteld „Notitie Kabel, Omroep en Consument: pluriformiteit, betaalbaarheid en vrije keuze”:

Gemiddelde omvang en en prijs (incl. BTW) van het standaardpakket (1991-1999)
Gemiddelde omvang en en prijs (incl. BTW)
van het standaardpakket (1991-1999) — bron: vecai.nl

Toevoegen van kanalen

Het toevoegen van zo veel mogelijk kanalen klinkt leuk voor de kijker, maar is niet per definitie goed. Ook als de extra programma’s slecht zijn moet vaak tòch voor doorgifte betaald worden door de kabelmaatschappij. Die kosten worden dan doorberekend aan alle kabelabonnees, dus ook de mensen die niet naar deze extra kanalen kijken.

Momenteel, 2009, kan ik in Amsterdam via de upc analoge kabel kijken naar 31 tv-kanalen (het „showkanaal” niet meegerekend), waarvan trouwens intussen wel driekwart Nederlandstalig of Nederlands ondertiteld is (10 jaar geleden waren het nog allerlei talen, meestal zonder Nederlandse ondertiteling). Maar ik betaal daarvoor dan wel 1670 per maand, ruim het dubbele van de prijs vóór invoering van de euro.

upc en Ziggo

upc, dochter van het Amerikaanse Liberty Global, is een slim bedrijf. Het bedrijf kocht overal in Nederland voor veel te hoge prijzen kabelnetten op en wist zo een machtspositie op te bouwen.

Ze kochten ook het kabelnet van de gemeente Amsterdam. Maar de Amsterdammers waren ook slim: er werd vastgelegd dat A2000 tot het jaar 2005 het tarief van destijds bijna 17 gulden niet mocht verhogen. Intussen is het Amsterdamse kabelnet eigendom van upc en anno 2009 bedraagt het tarief meer dan het dubbele.

Ook Ziggo is een bedrijf dat door middel van fusies en overnames kans zag de prijs van kabeltelevisie flink op te drijven. Ik kan me de tijd nog herinneren dat een „centrale antenne aansluiting” (cai) zo’n 5 gulden per maand kostte, nu vind je in heel Nederland bijna niets meer onder de 10 euro per maand.

Vervelend nieuws voor de kabelbedrijven: volgens een besluit van de opta moet concurrentie op de kabel van upc en Ziggo volgend jaar mogelijk worden. – update – Dit is niet doorgegaan.

Waarom zo duur?

De nieuwe concurrenten die straks toegelaten moeten worden beloven nu al met lage prijzen te zullen gaan stunten. En upc heeft alvast gezegd niet mee te gaan doen met een eventuele prijzenslag: ze zouden het niet kunnen betalen.

Hoe is dat mogelijk, na zo’n grote prijsstijging? Als eerste natuurlijk vanwege de prijs per abonnee die men betaald heeft, toen men bestaande kabelnetten overnam: in Amsterdam betaalde A2000 zo’n 1.000 gulden per inwoner. upc wilde die prijs betalen, omdat men destijds dacht dat iedereen via de kabel zou gaan bellen, een dure internetaansluiting zou nemen, extra zouden willen betalen om een voetbalwedstrijd te zien, heel veel digitale televisiekanalen zou nemen en regelmatig via Video-on-Demand een film zou huren.

Maar media en elektronica ontwikkelden zich sneller dan de Amerikanen gedacht hadden: het volk bleek geen behoefte (meer) aan deze diensten te hebben, of er was ineens niets meer aan te verdienen.

Om de hoge vaste kosten toch nog te kunnen terugverdienen, zit er niets anders op dan dat ze worden omgeslagen in een hoog basistarief voor iedereen die deze nieuwe diensten niet gebruikt.

Advertenties

2 gedachtes over “Prijsontwikkeling kabeltelevisie

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s