OPTA verdenkt „Juristenfoon” van misbruik

telefoonhoornEen onderwerp dat ik al lange tijd interessant vind, is hoeveel geld er verdiend wordt met „telecommunicatiediensten”. Dat zie je bijvoorbeeld in mijn berichten over SMS datingbedrog. Omdat momenteel de Juristenfoon verdacht wordt van misbruik zijn nu cijfers over deze lijn openbaar gemaakt.

Bellers naar de Juristenfoon betaalden 80 cent per minuut met een maximum van 40 per gesprek. Om te bellen is dat natuurlijk een flink bedrag, maar tegelijk is het veel te laag om een goede jurist voor in te huren. Toen nog niemand wist van het bedrog waren er boze tongen die beweerden dat deze lijn niet met juristen bemand zou zijn, maar met een batterij studenten of in elk geval mensen die geen juridische studie afgerond hebben.

Als gevolg van het grote aantal klachten heeft de OPTA begin dit jaar een onderzoek ingesteld. De publicatie laat nu zien dat het nog net even iets anders in elkaar zat dan de pessimisten dachten:

  • Het bleek dat de beide lijnen door 1 persoon beantwoord werden: de eigenaar;
  • In de maand waarin de lijnen gemonitord werden bleven 13.875 telefoongesprekken onbeantwoord;
  • Minstens 222 bellers hebben 10 minuten of langer gewacht (voor 80 cent per minuut) zonder iemand te spreken te krijgen.

Zie: consuwijzer.nl

update: 1 augustus

juristenfoon.nl
juristenfoon.nl

De site telecomupdate.nl heeft nog wat extra onderzoek gedaan. De betreffende persoon, R.B. uit Gilze, vertelt eerst dat de eigenaar op vakantie is. Maar even later herinnert hij zich plotseling dat hij zelf die eigenaar is en dan vertelt hij dat alles berust op een misverstand: hij werd misleid door het telecombedrijf en heeft zelfs al een civiele procedure gewonnen.

Een tijd geleden heeft hij het telefoonnummer op zijn internetpagina’s veranderd van het dure 0900-nummer in een geografisch nummer, maar momenteel werken deze pagina’s niet.

Meer op: telecomupdate.nl

Overigens: ik vond nog een andere lijn die tegen hetzelfde tarief juridische informatie per telefoon geeft.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s