De WiFi politie

WiFiEr zijn tegenwoordig meer dan genoeg manieren om met je laptopje buitenshuis te internetten. Toch beweert men dat criminelen met auto’s rondrijden op zoek naar WiFi routertjes waar geen wachtwoord op zit. Eind vorig jaar kon je regelmatig de krant lezen dat de politie hier zelfs tegen optreedt.

Mobiel breedband internet

Mobiel breedband internet heb je tegenwoordig via WiMax van Aerea of (voor een paar tientjes per maand) je kunt 3G mobiel breedband internet via umts, hsdpa of wcdma gebruiken bij de 3 Nederlandse mobiele telefoon netwerken (of hun vele resellers).

Er zijn ook initiatieven om (gratis) draadloos breedband internet ter beschikking te stellen via WiFi, zoals hotspots in café’s gratis voor klanten, gratis gebruik van hotspots voor klanten van XS4ALL, bij elke McDonald’s vestiging is gratis WiFi beschikbaar en dan is er nog het wereldwijde gratis WiFi initiatief „FON”.

En dan heb ik nog niet eens het goede oude gsm-net genoemd (pakketgeschakeld via gprs, of inbellen via csd), wat veel langzamer is dan breedband natuurlijk maar desondanks nog wel minstens even snel als de eerste internetaansluiting die ik thuis had.

Open WiFi

Volgens mij de favoriete mogelijkheid van reisverslaafden van over de hele wereld, is internettoegang te „lenen” van mensen die geen wachtwoord gezet hebben op hun thuis-WiFi. Op zo’n beetje alle luchthavens en stations schijnt er wel eentje te vinden te zijn.

Als je geen wachtwoord op je thuis-WiFi zet, kan iedereen die in de buurt van je huis is verbinding maken en met jouw IP-adres het internet op.

Niet alleen reisverslaafden gebruiken deze mogelijkheid om mee te liften. Een tijd geleden was in het nieuws te lezen dat ergens in Nederland gevangenen gebruik bleken te maken van het openstaande WiFi netwerk van het naastgelegen politiebureau.

Schade?

In Nederland zijn er tegenwoordig geen breedband abonnementen meer met een datalimiet dus als iemand jouw aansluiting ook gebruikt dan kost het je geen geld. En eenmaal op internet kunnen er geen kosten gemaakt worden met een IP-nummer (zoals dat wel kan met een telefoonnummer), dus ook wat dat betreft heb je niets te vrezen.

Iemand zou onder jouw IP-nummer websites kunnen bezoeken waar jij niet gezien zou willen worden, dat is het risico dat je neemt – denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van illegale voorwerpen op Marktplaats. Het vervelendste dat er kan gebeuren is dat de „inbreker” de instellingen van jouw WiFi-router verandert, zodat je zelf niet meer op internet zou kunnen.

Het werkelijke risico ligt feitelijk precies aan de andere kant, zo meldt onder andere de website i-connected: bij de „inbreker” dus.

Nieuws?

De rode draad in de artikelen is: vanuit een auto wordt op iemands onbeveiligde internet „ingebroken”, waarna voor het slachtoffer hoge „telefoonkosten” ontstaan. Ze worden op heterdaad betrapt.

Eind vorig jaar verscheen er een imposante reeks van berichten over onbeveiligd WiFi internet in de media. Men wil je doen geloven dat het strafbaar is om gebruik te maken van een netwerk waar geen wachtwoord op staat, dat dit schadelijk is én dat er door de politie tegen opgetreden wordt. Ook het grote boze „bellen op kosten van een ander” werd van stal gehaald.

Of spin?

Dat nieuws vind ik erg vreemd.

Ten eerste vraag ik me af waarom iemand met een auto rijden zou naar een plek waar hij internet van een ander kan gebruiken, terwijl er al zoveel mogelijkheden zijn om dit met toestemming te doen (en vaak gratis)?

Ten tweede vraag ik me af hoe ze dit misbruik zouden kunnen opsporen. Iemand die geen wachtwoord op zijn WiFi zet kan dit volgens mij maar om 2 redenen doen: ofwel uit overtuiging, ofwel om dat hij/zij gewoon niet weet wat het is en hoe het moet. In het eerste geval is het vreemd dat iemand aangifte gaat doen want dan is gebruik juist gewenst, in het tweede geval is het vreemd dat iemand aangifte gaat doen want hoe zou zoiemand technisch in staat zijn om te ontdekken dat de aansluiting door een ander gebruikt wordt?

Links

Nederlands nieuws
Belgisch nieuws
Buitenlands nieuws
Achtergrond en discussie

In vreemd contrast met al het bovenstaande staat het bericht dat het maken van een illegale fysieke aansluiting op internet volgens de Amsterdamse rechter niet strafbaar is: 2008-09-13 Rechter: “meeliften” WiFi niet strafbaar (hier het vonnis)

Wat verder nog opvalt is dat bij deze krantenberichten zo vaak de titel van een artikel niet klopt met de tekst.

Advertenties

5 gedachtes over “De WiFi politie

  1. Bij een bepaald type WiFi router dat door KPN geleverd werd, was bij levering standaard al een bepaald wachtwoord ingesteld. Heel erg veilig, denk je dan.

    Maar helaas bleek dit standaard wachtwoord met een simpele formule af te leiden uit de gegevens die de router zelf uitzendt. Die formule is (uiteraard) intussen gekraakt.

  2. Het leest als een spannend jongensboek: in Amerika rijden gangsters rond in een zwarte Mercedes model 1988, die inloggen op slecht beveiligde WiFi netwerken van uitsluitend kleine middenstanders. Daar jatten ze Credit Card gegevens en daar hebben ze al meer dan $ 750.000,- mee verdiend.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s