De vraag van 1.000 gulden in de bijstand

ΕΥΡΩIn mijn jeugd had je een TV programma van (als ik het me goed herinner) de VPRO, genaamd Urbania, waarin je kennis kon maken met karakteristieke stadsbewoners. Waaronder: bijstandstrekkers.

10 jaar geleden

In Urbania leerde je over het harde maar romantische leven van bijstandsmoeders en dat in die tijd een bijstandsuitkering minder dan ƒ1.000 per maand (454) was. Bij ons in het dorp had je zoiets niet, een bijstandsmoeder. Eigenlijk had je ze natuurlijk wel, maar daar liep in die tijd niemand in het dorp mee te koop.

Tot eind jaren ’90 moesten mensen met een bijstandsuitkering nog een geheim telefoonnummer nemen, want men vond het verdacht als je van de bijstand zoveel geld over kon houden dat je daar de luxe van een eigen PTT telefoonaansluiting van kon betalen (ƒ21,20 per maand). Nee, de bijstand was bepaald geen vetpot.

Tegenwoordig

Tegenwoordig is een bijstandsuitkering voor een alleenwonende 900 euro per maand. Dat is het dubbele bedrag van destijds en het is niet meer raar als iemand met een bijstandsuitkering het nieuwste mobieltje heeft (iedereen weet toch dat je die gratis krijgt).

Maar het stopt niet bij de uitkering alleen. Heb je een laag inkomen, dan krijg je bijvoorbeeld een goedkoop huurhuis, huursubsidie, zorgtoeslag en kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. En als je wilt de Voedselbank enzovoorts.

Iemand met een bovenmodaal inkomen krijgt die voordelen allemaal niet. Sterker nog: door „bijtelling” vanwege leaseauto en huurwaardeforfait kan iemand met ongeveer een modaal inkomen alleen aan inkomstenbelasting al meer dan 50% van zijn salaris kwijt zijn.

Nivellering

Het bijzondere resultaat van het Nederlandse nivelleringsmechanisme is dat het tegenwoordig voor je inkomen eigenlijk niet zoveel meer uitmaakt of je nou wel of niet jaren lang gestudeerd hebt.

Een jongere collega van mij op het werk rekende na zijn jaarlijkse beoordeling eens voor de grap uit hoe hoog het verschil nu was tussen zijn nettosalaris en een bijstandsuitkering.

Het verschil tussen de laagste uitkering en modaal inkomen is ongeveer twee tientjes per dag.

Voor wie dat voor zichzelf nog nooit gedaan heeft, is het misschien schokkend om het artikel te lezen dat zaterdag 3 oktober 2009 in de Volkskrant verscheen: dit verschil is namelijk heel erg klein. Een bijstandsmoeder kan tot 1.600 á 1.700 euro per maand netto te besteden hebben; om dat te bereiken moet een techneut minstens 4 jaar studeren en in het bedrijfsleven na jaren lang regelmatig cursussen volgen in de avonduren door promotie eerst een modaal inkomen veroveren.

Toen ik dat las werd me ineens duidelijk hoe het mogelijk was dat sommige vrouwen die ik in Amsterdam ontmoette konden roken, gokken en duur uitgaan terwijl ze veel minder uren werkten dan ik.

Positief en toekomst

Op website geenstijl.nl zijn de reacties op dit bericht voornamelijk negatief — maar dat was te verwachten. Maar desondanks zitten er ook positieve kanten aan dit principe.

Als uitkeringsgerechtigde mag je geen groot spaarsaldo aanleggen. Dat betekent dat de uitkering direct in de lokale economie gepompt wordt–wat dan weer goed is voor werkenden, zeker in tijden van economische crisis.

Verder is een uitkering geen eeuwigdurend verhaal: zodra haar kinderen volwassen zijn verliest een bijstandsmoeder een deel van haar inkomsten, terwijl er voor iemand met een baan juist de kans blijft dat hij zelfs nog opslag krijgt.

Als laatste zie ik nog wel een probleem: in de bijstand heb je geen mogelijkheid om pensioen of een andere aanvulling op je aow op te bouwen. Zou dit dan betekenen dat het enige échte verschil tussen werken en bijstand hem zit in hoe je kunt leven na je 65e?

Advertenties

5 gedachtes over “De vraag van 1.000 gulden in de bijstand

  1. Bijstand lijkt gekoppeld te zijn met de stad: in Amsterdam krijgt momenteel ongeveer 5% van de inwoners een bijstandsuitkering, terwijl dat in mijn oude Brabantse dorp minder dan een kwart procent is.

    Bijstand heeft waarschijnlijk niets te maken met laaggeletterdheid: die is in mijn oude Brabantse dorp ongeveer 10%, ongeveer even hoog als het Nederlandse gemiddelde.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s