Een modaal inkomen: moeilijk

ΕΥΡΩWanneer je het hebt over de hoogte van inkomens, dan komt altijd het „modale inkomen” ter sprake. Toen ik op zoek ging naar hoe hoog dit precies is in Nederland, bleek dat dit allemaal niet zo eenvoudig ligt.

Dit zijn de waarden die ik uiteindelijk vond:

Bruto modaal inkomen in 2009
31.930 per jaar = gemiddeld 2.660 per maand

Netto modaal inkomen in 2009 (indicatief)
19.380 per jaar = gemiddeld 1.615 per maand

Bovenstaande bedragen zijn inclusief vakantietoeslag.
Ter vergelijking: netto modaal inkomen in alle maanden behalve de maand waarin je vakantietoeslag uitgekeerd krijgt is 1.495.

Bron

Statistiek

Basiskennis statistiek die de meeste mensen hebben, is het berekenen van een gemiddelde. Maar bij inkomens heeft men ooit bepaald dat het gemiddelde geen goede afspiegeling voor ons land is, omdat zeer hoge inkomens een grote invloed hebben op de uitkomst van het gemiddelde, terwijl het in Nederland om maar een paar mensen gaat die zo ontzettend veel verdienen.

In plaats daarvan spreken we van het „modale” inkomen.

Nou lijkt dit woord op het woord „modus” uit de statistiek (dat zou betekenen dat je kijkt naar de meest voorkomende waarde), maar dat is niet de gebruikte methode. In de praktijk wordt voor het bepalen van het modale inkomen de „mediaan” gebruikt: het aantal mensen dat minder verdient dan het modale inkomen is ongeveer even groot als het aantal mensen dat meer verdient.

Het CPB, Centraal Planbureau publiceert cijfers over de Nederlandse economie en op die site kan je lezen hoe hoog het bruto modaal inkomen is.

Bruto/netto

Over je inkomen moet je eerst inkomstenbelasting betalen, voordat je het mag uitgeven. Hoe meer je verdient, hoe meer belasting je moet betalen:

  • Over de eerste pakweg 10.000 euro die je in een jaar verdient hoef je helemaal niets te betalen;
  • Daarna moet je over de extra bedragen een steeds oplopend percentage betalen: maximaal moet je 52% afgeven als belasting;
  • Mensen met een koophuis, een auto van de zaak of met spaargeld moeten elk jaar opnieuw belasting betalen over zogenaamde virtuele inkomsten.

Daar staat tegenover dat je kosten van hypotheekrente en pensioenopbouw mag aftrekken van je inkomsten, dus er zijn veel verschillende situaties en je kunt niet zonder meer zeggen wat het nettobedrag is dat bij een brutobedrag hoort.

Maar voor de duidelijkheid is het toch handig om een bepaald bedrag te noemen. En de bedragen die ik vond zie je, afgerond op 4 significante cijfers, bovenaan dit artikel.

Advertenties

Een gedachte over “Een modaal inkomen: moeilijk

  1. Let op: in 2013 is de definitie van het modale inkomen in Nederland aangepast!

    Het is niet langer zo dat de helft van de Nederlanders minder verdient dan het modale inkomen. In plaats daarvan is het modale inkomen sinds 2013 gesteld op 79% van het gemiddelde inkomen. Dit percentage is gekozen zodat de aanpassing van de definitie niet opvalt in de statistieken.

    Zie: Toelichting op prijzen, lonen en koopkracht

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s