Wat is het wachtwoord?

wachtwoordDe afgelopen tijd kreeg „men” de beschikking over een groot aantal wachtwoorden van verschillende on-line diensten. Dat was een leuke gelegenheid om te analyseren wat nou precies het meest gebruikte wachtwoord is.

Hotmail

Door een phishing aanval zijn wachtwoorden van Hotmail uitgelekt. Een steekproef van 10.000 wachtwoorden werd hier geanalyseerd.

De twee meest gebruikte passwords voor Live ID bleken te zijn:

 1. 123456
 2. 123456789

Veel Live ID wachtwoorden lijken een datum te zijn. Van de wachtwoorden bevat 42% alleen lower-case letters en bevat 19% alleen cijfers.

Torpig

In het volgende filmpje laten ze statistieken zien over wachtwoorden die werden onderschept door het criminele botnet „Torpig” (0:46:51-0:50:26):

RockYou

Ik had nog nooit van deze site gehoord, maar er werden wel 32 miljoen wachtwoorden van onderschept. Ook hiervan is nu de top 10 van meest gebruikte wachtwoorden bekend.

De top 5:

 1. 123456
 2. 12345
 3. 123456789
 4. Password
 5. iloveyou

Gawker

Eind 2010 kwamen de wachtwoorden van Gawker op straat te liggen. Deze lijst met wachtwoorden werd uitvoerig geanalyseerd.

De top 5:

 1. 123456
 2. password
 3. 12345678
 4. lifehack (een naam van een van de Gawker sites)
 5. qwerty

In het bovenstaande artikel worden de Gawker wachtwoorden nog uitgesplitst naar e-mailprovider. Je ziet bijvoorbeeld dat het wachtwoord „passw0rd” vooral bij G-mail gebruikers populair is en het wachtwoord „iloveyou” vooral bij Yahoo gebruikers.

Advertenties

3 gedachtes over “Wat is het wachtwoord?

 1. Het Belgische TV-programma „Basta” (s01e03) deed onderzoek naar de wachtwoorden van collega’s bij Woestijnvis: het bleek dat veel mensen hun eigen voornaam gebruikten als wachtwoord.

 2. De mensen van Tweakers hebben onlangs de wachtwoorden op hun website beter beveiligd. Ze besloten om meteen even te onderzoeken of de oude beveiliging, van het type „md5”, nog goed was.

  Er was een tijd dat het 10 jaar zou duren om md5 te kraken en even Googlen laat zien dat heel veel mensen dit nog steeds denken.
  Maar computers worden sneller.

  De mensen van Tweakers hebben een moderne hobbycomputer laten rekenen op de beveiligde wachtwoorden van 330.000 leden van de Tweakers website met een kraakprogramma dat gewoon van internet te downloaden is.

  Resultaat: binnen een half uur waren meer dan 165.000 wachtwoorden gekraakt.

  Zie: Analyse: zwakke wachtwoorden op Tweakers.net

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s