Parkeren in Amsterdam (tips voor beginners)

verkeerEigenlijk is het geen gezicht, al die geparkeerde auto’s op straat. Op foto’s van Amsterdam Zuid 50 jaar geleden zie je de luxe van brede straten: hier en daar een geparkeerde auto en verder een overdaad van ruimte. Tegenwoordig staan alle straten zo vol dat er maar amper een plekje te vinden is voor de bewoners, terwijl gasten 5 euro per uur betalen omdat er anders helemaal te veel auto’s zijn.

Nog maar 15 jaar geleden was betaald parkeren nauwelijks een probleem in Amsterdam. Betaald parkeren begon in het centrum en automatisch verplaatste zich de parkeerdruk langzaam maar zeker steeds verder naar buiten. Momenteel moet je bijna overal binnen de ring A10 betalen voor parkeren en zelfs in de Bijlmer zijn er al plaatsen waar je moet betalen.

Gemeentevoorlichting

Wil je alles exact weten over parkeren in Amsterdam, dan bestond daarvoor vroeger een overzichtelijke site, maar die is helaas kapotgemaakt. Alternatief:

Tips voor bezoekers

In zo’n beetje elke stad in heel Europa moet je betalen voor parkeren — gewoon niet betalen, met de smoes dat je het niet wist, werkt dus niet. In Amsterdam wordt erg vaak gecontroleerd of iedereen wel betaalt, vooral in gebieden waar (te) weinig parkeerplekken zijn.

De beste oplossing is natuurlijk om met het openbaar vervoer te gaan. Bij grotere evenementen is dat ook eigenlijk je enige keus (er is geen ruimte om 750.000 auto’s allemaal „om de hoek” te parkeren). Maar ook als je met de auto gaat, zijn er goedkopere oplossingen dan hem voor 45,– per dag te parkeren in het centrum.

Zondag gratis parkeren

Zo is het in een groot deel van Amsterdam op zon- en feestdagen het parkeren helemaal gratis – en het meest wonderlijke is dat er dan vaak nog plek is ook! Je kunt je auto bijvoorbeeld parkeren op het industrieterrein Overamstel (gemakkelijk bereikbaar vanaf de A2) en dan op de gelijknamige metrohalte stappen: voor ongeveer een euro (per persoon) ben je met je OV–chipkaart in het centrum. (NB: soms is het Transferium voordeliger)

Winkelstraten

In sommige winkelstraten binnen de ring A10 zijn er „10 cent zone’s”. Daar mag je voor een dubbeltje maximaal een uur parkeren (tijdens de openingstijden van de winkels). Dit geldt bijvoorbeeld bij de computerwinkels op de Ceintuurbaan.

Verboden te parkeren

Het is altijd moeilijk om een plek voor je auto te vinden, zeker als je parkeert op straat.

Wat je in elk geval niet moet doen is parkeren op een invalidenparkeerplaats. Je auto wordt dan meegenomen en voordat je hem eindelijk terug krijgt, ben je honderden euro’s verder. Tip: heb je na lang zoeken een plek gevonden, dubbelcheck dan dat je niet op een invalidenparkeerplaats staat. Meestal zijn ze te herkennen aan een wit kruis op de grond en/of een verkeersbord in de buurt. Ook met een invalidenparkeerkaart mag je niet meer zomaar overal en/of gratis parkeren.

Meestal spreekt het wel voor zich als het ergens verboden is om te parkeren. Maar er zijn een paar onlogische regels, waar je waarschijnlijk niet mee bekend bent als je zelf niet in een stad woont:

  • Als ergens parkeervakken getekend zijn, dat is het dan strafbaar om buiten die vakken te parkeren — ook zonder dat er een verbodsbord staat;
  • Als je aan de kant van de weg parkeert moeten alle wielen op straat blijven: het is verboden om 2 wielen op de stoep of in de berm te zetten (ook al zou het andere verkeer er dan veel gemakkelijker langs kunnen).

Telefonisch parkeren

Meestal weet je vooraf niet precies hoe laat je terugkomt, als je parkeert. Omdat je bij parkeren op straat vooruit moet betalen, betaal je dus eigenlijk altijd te veel. En als je langer blijft dan verwacht, moet je precies op het goede moment snel terug om bij te betalen.

Veel handiger is het dan als je „telefonisch” parkeert, bijvoorbeeld met yellowbrick.nl: aan- en afmelden per telefoon. Het parkeertarief is niet lager, maar je betaalt precies voor de minuten die je parkeert en je hebt minder stress. Als er ook dag- of avondkaarten te koop zijn, dan neemt hij zelfs automatisch het laagste tarief. Dit werkt niet in alle steden, maar bijvoorbeeld al wel in Amsterdam.

Advertenties

4 gedachtes over “Parkeren in Amsterdam (tips voor beginners)

  1. Na 10:00u en in het weekend kost parkeren op een P+R terrein in Amsterdam tegenwoordig nog maar 1 euro per dag. De voorwaarde voor deze lage prijs is dat je je OV-chipkaart in het centrum incheckt.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s