Vragen stellen tijdens sollicitatie

werk werk werkOp school kreeg je goedbedoeld advies voor wanneer je gaat solliciteren. Een van de adviezen was dan: „je moet zelf óók vragen stellen”. Maar wat je dan moest vragen, dat kon men je niet uitleggen; je moest „dingen over het bedrijf en zo” vragen.

Toen ik op school zat, van school kwam en praktisch elke keer dat ik daarna ging solliciteren heerste er een economische crisis. En dan heb je als sollicitant geen eisen te stellen. Die ex-hippies hebben gemakkelijk praten, zal ik op school wel gedacht hebben bij het luisteren naar de leraren.

Jeugd van tegenwoordig

Een van de dingen die ze je op school leerden bij sollicitatietraining was dat je als sollicitant zelf ook vragen moet stellen. Want dan toon je interesse in het bedrijf.

In de gesprekken van tegenwoordig merk je: dit advies wordt nog steeds gegeven. En sollicitanten van nu hebben, net als ik vroeger, nog steeds geen idee wat zij dan zouden moeten vragen. Een sollicitant vraagt bijvoorbeeld „Zijn er doorgroeimogelijkheden?” en accepteert dan „Ja, die zijn er.” als antwoord, zonder door te vragen.

Nu ik ouder ben (40+) realiseer ik me wat je zou moeten vragen als sollicitant. De vragen vertellen trouwens ook wat over de sollicitant zelf: iemand die bijvoorbeeld na het rare antwoord uit de vorige alinea niet doorvraagt, is geen projectmanager.

Hieronder 3 ideeën voor onderwerpen waarover je dan wel wat zou kunnen vragen.

Leeftijd

Zijn de mensen met wie je gaat samenwerken allemaal net afgestudeerd en is dit hun eerste baan, of staan je collega’s juist op het punt om met pensioen te gaan? Ook zonder te discrimineren op leeftijd is dat een heel andere manier van samenwerken. Bij jongeren gaat het gesprek bij de koffieautomaat alleen over vakantie, trouwen en kinderen. Ouderen willen elke verandering zo lang mogelijk uitstellen.

Bedrijfscultuur en collega’s

Alle bedrijven laten naar de buitenwereld toe natuurlijk een rooskleurig beeld zien van hun bedrijfscultuur. In werkelijkheid zijn het misschien wel enorme leugenaars en is dat de enige reden dat het bedrijf hoog in de „top 10 beste werkgevers” verschijnt. Misschien zijn de omstandigheden tussen de medewerkers onderling wel zo slecht dat je niet lang in dienst zou willen blijven, als je er al zou werken…

Als je hier zelf nog geen ervaring mee hebt, is het een goed idee om eens te gaan praten met een vriend of vriendin die weggegaan is bij een bedrijf vanwege de bedrijfscultuur.

„Vroeger” kon iemand met een it-opleiding in elke bedrijfstak een goede baan vinden.
Tegenwoordig is het zo dat in elke bedrijfstak al vakmensen zitten met een beetje it-kennis. Voor echte it’ers blijft alleen nog het „inkleuren van de plaatjes” over.

„Nee” op het werk

Misschien nog niet voor je eerste baantje, maar er komt een moment dat je vragen kunt stellen over het soort werk dat gedaan wordt op je nieuwe afdeling:

  • Ben je in je nieuwe baan iemand die de weg voor de toekomst bepaalt, of ga je de plaatjes van anderen inkleuren?
  • Is het werk waarbij je verantwoordelijkheid hebt en soms „nee” kan/moet zeggen, of moet je stomweg „opdracht uitvoeren” bij alles dat op je bordje komt?

Als je een baan zoekt waarvoor je meerdere jaren gestudeerd hebt, voel je je waarschijnlijk op langere termijn niet bij allebei even goed thuis.

Advertenties

Een gedachte over “Vragen stellen tijdens sollicitatie

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s