Dochters van grote bedrijven

apenpak pakwerkerWanneer een ondernemer meerdere bedrijven in een kerstboom van bv’s heeft hangen, is het gemakkelijk schuiven van geld, schulden, werkers en opbrengsten. Bijvoorbeeld bij bouwbedrijven lijkt een faillissement van de ene bv en een „doorstart” in een andere bv eerder regel dan uitzondering.

Bij grotere bedrijven, zoals internationals, is het al helemaal moeilijk te zien of alle inkomsten en uitgaven wel „echt” zijn. Voor een groot bedrijf is het heel eenvoudig om opbrengst en kosten te verschuiven van, naar en tussen dochterbedrijven en startups.

Bedrijven kerstboom:
History of videogame developmentstudios flowchart
Een paar eenvoudige voorbeelden:

  • Een dochterbedrijf kan verplicht zijn om (bijna alle) winst af te dragen aan het moederbedrijf in het buitenland, onder de noemer intellectuele rechten;
  • Een bedrijf kan een dochter als toeleverancier voor goederen of personeel gebruiken en daarvoor hogere prijzen betalen dan in de markt gebruikelijk is;
  • Een dochterbedrijf kan gebruik maken van faciliteiten van het moederbedrijf, maar zonder vergoeding te betalen — bijvoorbeeld een etage in een kantoorpand, of het magazijn dat kosten voor opslag en verzenden van pakketten niet doorberekent.

Op die manier kan je snel een bedrijf opzetten dat voor de buitenwereld goed lijkt te draaien, terwijl in werkelijkheid het moederbedrijf veruit de grootste klant is, of de bedrijfskosten veel hoger zijn dan ze lijken. Het bedrijf dat op papier zo veel winst leek te maken was in werkelijkheid misschien niet eens levensvatbaar. Maar wel verkoopbaar. De eventuele échte winst kan je gemakkelijk wegsluizen naar een land waar de belasting lager is.

Belastingen

Op dezelfde manier schuiven multinationals ook volop vanwege de belastingen, zoals bijvoorbeeld de ns doet bij nieuw aan te schaffen treinen:

IrishCo koopt materiaal en least dit door aan de Dutch OpCo’s van de NS in Nederland tegen een relatief hoog tarief. Dit is een vrij simpele constructie om het belastbare inkomen in Nederland te drukken en de winst in Ierland “te laten vallen”, waar de vennootschapsbelasting een stuk aantrekkelijker is.

Overigens is het vrij gebruikelijk dat IrishCo zelf gefinancierd wordt met een lening vanuit een offshore locatie zoals de BVI of de Cayman Islands. De rente op deze lening, die vaak vrij fors is, is in Ierland grotendeels aftrekbaar waardoor het belastbare inkomen in Ierland zeer laag uitkomt. In plaats van Ierland komt het belastbare inkomen offshore te liggen, waar het uiteraard niet belast wordt.

[…]

Fair and balanced | 09-07-12 | 18:15 |

Bron: Raar. NS ontduikt belasting via Ierland

Zie ook de links hieronder.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s