Niña Brink

apenpak pakwerkerRuim vóór de World Online beursgang had zakenvrouw Nina Brink al van mensen uit de it-wereld en mensen uit de beurswereld de koosnaam „La Niña” gekregen, omdat ze de reputatie had beter te vechten dan een ninja. Toch dachten nog veel mensen dat zij zichzelf met de beursgang van Nina’s bedrijf wol rijk konden toveren. Zij bleken weerloos.

De koorts die over ons land heerste toen het aandeel WorldOnLine naar de beurs ging kennen we nu helemaal niet meer: de grote ipo-tombola waarbij iedereen rijk wordt bestaat niet meer.

Het trucje werkte in die tijd ongeveer zo:

  1. Een willekeurige ondernemer richt een bedrijf op dat succesvol zou kunnen worden en kondigt aan dit naar de beurs te brengen — zoiets heet een „ipo”;
  2. Jij schrijft je in voor meer aandelen dan je zou kunnen betalen;
  3. Er wordt een gedeelte van de inschrijving toegewezen, die aandelen mag je kopen tegen een speciale lage introductieprijs;
  4. Direct na de introductie op de beurs zal de beurskoers stijgen;
  5. Je verkoopt jouw aandelen snel weer en je bent rijk;
  6. Verliezen is niet mogelijk, want het is een publiek geheim dat de bank die de beursgang begeleidt de koers van het nieuwe aandeel de eerste dagen steunt.

Iedereen had dit trucje al zo vaak zien werken bij de ipo’s die aan World OnLine vooraf gingen. Het moment waarop wol naar de beurs ging, was op-ti-maal: iedereen stond te trappelen om ook in die boot te springen. Behalve dan die paar mensen die op de stoep van het beursgebouw stonden te demonstreren tegen „gebakken lucht”.

Naam

In juni 2009 werd bekend dat Nina bezig was om informatie die over haar op internet te vinden is op te schonen.

Advertenties

Een gedachte over “Niña Brink

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s