OV-Chipkaart vervangen

OV ChipkaartAls je dat wilt, dan kan je ns kaarten ook gebruiken voor het betalen van bus, tram en metro: als ov-Chipkaart. Je laadt dan een tegoed op de kaart. Doordat ns kaarten hooguit een jaar geldig zijn heb ik nu al mogen ervaren wat je moet doen om je ov-Chipkaart tegoed mee te nemen naar de nieuwe ns kaart.

Dit zijn de stappen die je daarvoor moet uitvoeren:

 • Oude kaart
  1. Via internet dien je een aanvraag in om automatisch opladen op je oude kaart uit te laten zetten;
  2. OV Chipkaart automatisch opladen opzeggen briefBetaal 0,01 via iDeal als bewijs dat jij je automatisch opladen echt uit wilt zetten;
  3. Je ontvangt thuis een papieren brief met de bevestiging (zoals op het plaatje rechts);
  4. Met deze brief, je oude kaart, je nieuwe kaart en je rijbewijs ga je in de rij staan wachten bij een bemand loket;
  5. Hier moeten ze eerst het automatisch opladen op je oude kaart uitzetten en daarna het huidige saldo van de oude kaart op de nieuwe kaart overzetten (dit kost het nodige aan handmatige acties en dus wachttijd, gelukkig kost het geen geld);
 • Nieuwe kaart
  6. Voeg de nieuwe kaart toe aan je OV-Chipkaart account;
  7. Maak de eerste reis met de nieuwe kaart;
  7. Wacht enkele dagen tot het overzetten van het saldo zichtbaar is als „transactie”;
  8. Nu kan je via internet automatisch opladen aanvragen voor de nieuwe kaart;
  9. Betaal 0,01 via iDeal als bewijs van je bankrekeningnummer;
  10. Ga naar een Amsterdamse Albert Heijn of een sigarenzaak, waar je bij de ov-chipkaart automaat het bestelde „automatisch opladen” kunt activeren.
Advertenties

2 gedachtes over “OV-Chipkaart vervangen

 1. De procedure is anno 2011 nog steeds niet verbeterd: het uitzetten van automatisch opladen kost je meer tijd dan het aanzetten.

  Nou zijn er in Amsterdam gelukkig nogal wat van die balies, maar dat is lang niet overal in het land zo: je zult toch speciaal naar een wat groter station moeten reizen om het opladen uit te zetten. Het automatisch opladen activeren is vreemd genoeg dan weer wel heel gemakkelijk.

 2. Intussen is het 2012 en is mijn gvb ov-chipkaart aan vervanging toe. De oplossing van het gvb is iets beter, maar ook nog niet ideaal:

  – De oude chipkaart zal op de vervaldatum automatisch blokkeren. Het resterende saldo boeken ze daarna terug op mijn bankrekening;
  -update- dit is intussen gebeurd

  – Om op de nieuwe kaart het automatisch opladen te laten activeren, moest ik met de kaart, een brief en een legitimatiebewijs naar de balie van het gvb. In de brief geven ze zelf een tip voor hoe het kan zonder de balie te bezoeken: automatisch opladen uitzetten en weer aanzetten via internet, want dat kan je laten activeren bij elk willekeurig oplaadpunt.

  Waar ik nog van schrok was dat ze het reizen met ns op de oude kaart al uitgezet hadden toen de nieuwe kaart nog niet verstuurd was.
  -update- bovendien werd „reizen op saldo” niet verlengd! Dit moest ik dus een paar weken later opnieuw aanvragen en laden op de ov-chipkaart.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s