Antikythera: verloren beschaving in 3D bekijken

diversenHet volgende filmpje combineert twee technische onderwerpen: hoe je 3D fotografie kunt gebruiken voor het ontdekken van de geheimen van een fijnmechanisch apparaat van vóór Christus.

3D

Op foto’s kan je de hele wereld bekijken, maar toch haalt het bekijken van een plaatje het niet bij het bekijken van het echte ding. Zelfs niet bij schilderijen, ook al zijn die nauwelijks 3-dimensionaal te noemen.

Om een plaatje in 3D te kunnen bekijken heb je voor elke pixel de gewone RGB waarden nodig plus 6 extra coëfficiënten. Bij 8 bits voor elke waarde kost een 3D plaatje dus maar 3 keer zoveel opslagruimte.

Mensen van HP hebben software gemaakt waarmee je foto’s van fysieke voorwerpen in de computer kunt bekijken, waarbij je je de lichtbron virtueel kunt verschuiven. De computer berekent dit automatisch uit een stuk of 50 foto’s die van het voorwerp gemaakt werden met de lichtbron steeds op verschillende plaatsen.

Maar wat heb je er aan als je de lichtbron kunt „verschuiven” terwijl je naar een foto van een voorwerp kijkt?

Een van de praktische toepassingen van deze techniek is de leesbaarheid verhogen van tekst die in reliëf geschreven is, bijvoorbeeld op oude voorwerpen die in musea bewaakt worden. Dankzij softwarematige verbeteringen kan je voorwerpen met deze techniek nog béter bekijken, dan wanneer je ze in je eigen handen kunt houden.

Antikythera

Een van de voorwerpen die ze bekeken hebben met deze techniek, is een apparaat dat in 1901 boven water gehaald vlakbij het Griekse eiland Antikythera. Het apparaat werd gevonden aan boord van een Grieks schip dat daar 2000 jaar geleden gezonken is.

Door de in onderstaande video getoonde 3D techniek konden ze eindelijk lezen wat er op de wijzerplaten van het apparaat staat en daardoor ontdekten we dat het apparaat gebruikt werd om zons- en maansverduisteringen te voorspellen.

Dit apparaat werd al tientallen jaren voor Christus gemaakt, terwijl wij tandwieltjes pas kennen sinds onze uurwerken werden uitgevonden, in de 10e eeuw. Er is geen enkel ander exemplaar van een mechaniek gevonden: men vermoedt dat destijds het brons is omgesmolten om kanonskogels van te maken.

Het schijnt dat de mensheid een geschiedenis heeft van het vernietigen van kennis (zie: „kennis is bedreiging”), dit apparaat zou daarvan een voorbeeld kunnen zijn. Wie weet meer?

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s