De nieuwe combinatie: Ion / 330

Ion 330Mooie tijden herleven, op computergebied. Dankzij een nieuwe combinatie: de Atom N330 chip van Intel en de Ion chipset van Nvidia.

Een Ion/330 systeem is,
in vergelijking met een oude pc:

 • veel kleiner;
 • veel energiezuiniger;
 • veel stiller;
 • en als het systeem al een paar jaar oud is dan ook nog sneller.

Atom chipset

In de pc’s van een jaar geleden die draaien met een Atom processor van Intel, zoals in mijn Asus EEE BOX B202, werd naast de N270 Atom (single-core) processor als chipset ook een Intel chip gebruikt. Net als in de ZX Spectrum doet deze chip zo’n beetje alles dat een cpu niet kan – 25 jaar geleden heette dat een ULA, tegenwoordig noemen we het „chipset” en „videokaart”.

Alles kan beter, dus fabrikanten van videokaarten gingen aan de slag om een alternatief te ontwikkelen voor de Intel chipset. Fabrikant Nvidia lukte het als eerste om iets moois te maken. Intussen zat ook Intel niet stil en maakte een „dual core” versie van de Atom processor. Zo kom je op de nieuwe combinatie: de Ion chip van Nvidia en de Atom N330 dual core processor van Intel.

hd video

Het grootste gemis aan mijn huidige Asus pc is dat ik er geen hd video mee kan bekijken. Gaat dit met een Ion/330 systeem beter?

In z’n eentje is de Intel processor nog steeds net niet snel genoeg voor hd beeld, maar dit gebrek compenseert de Nvidia Ion chip volledig: met hardwareversnelling ingeschakeld wordt de processor nog niet eens voor een kwart belast bij het weergeven van een hd film.

De nieuwste versie van Flash ondersteunt deze versnelling ook, zodat je met een Ion/330 pc ook hd filmpjes op YouTube kunt bekijken.

De Nvidia chip helpt de Intel chip nog bij andere intensieve videotaken: bijvoorbeeld voor het converteren van een film naar een ander videoformaat staat een „gewone” snelle pc een nacht te rekenen, terwijl een Ion/330 systeem dit bijna real-time kan doen.

Milieu en 100 Watt

Mijn eerste grote pc had een 100 Watt voeding, dat was in die tijd voldoende voor een systeem met een paar isa slots en een harddisk. Bijna alle pc’s die ik zelf verkocht heb hadden een voeding van 220, 235, 250 Watt. Als je tegenwoordig adviezen op website „Tweakers” leest vliegen de honderden Watts je om je oren (luister maar eens naar deze crapper) – die eigenlijk alleen nodig zijn vanwege het stroomverbruik van moderne videokaarten en energieverspillende cpu’s.

Voor een pc waarmee je alleen wat wilt surfen en af en toe een documentje wilt kunnen tiepen is zoiets volkomen overbodig. En het kost niet alleen veel elektriciteit, maar omdat de energie ook weer snel in de vorm van warmte afgevoerd moet worden zijn snelle pc’s behoorlijk lawaaiig.

De Nvidia Ion chipset is sneller, maar ook nog eens zuiniger dan de Intel chipset die hij kan vervangen. Een combinatie van pc met modern (groot) beeldscherm hoeft tegenwoordig daarom in totaal niet meer dan 100 Watt aan elektriciteit te gebruiken.

Formaat

Als je een Ion/330 systeem koopt, kan je onder andere kiezen uit de volgende formaten voor de behuizing:

 • ½ liter
  Je computer is zo groot als een pak melk van een halve liter. Er is ruimte voor een 2½” harddisk en een geheugenkaartje op laptopformaat, maar verder niets.
 • 1 liter
  een plat doosje dat je achterop je monitor kunt schroeven, ietsje groter dan 2 vhs videobanden naast elkaar. Bijvoorbeeld Asus EEE Box pc EB1012
  (straatprijs 300-350 euro inclusief Windows 7), een Foxconn NetBox 330i (straatprijs 160 euro maar let op: dat is exclusief os, geheugen en harddisk) of een Zotac ZBOX HD-ID11 (190 euro) met Ion-2 chip.
 • 1½ liter
  heeft ten opzichte van de 1 liter uitvoering als extra de ruimte voor een (slot-in) optische speler.
  Bijvoorbeeld Asus EEE Box pc EB1501
  (straatprijs 350-400 euro inclusief Windows 7
 • 2½-3 liter
  ruimte voor een 2½” harddisk, een (notebook-) cd/dvd/BlueRay-speler en standaard dimms, dus net groot genoeg om (in theorie) nog zelf wat aan je computer te sleutelen. Nadeel: vanwege de daarvoor benodigde „reserve” zou het kastje meer koeling nodig kunnen hebben en dus meer geluid produceren.
  Bijvoorbeeld ASRock of Celux:
Advertenties

3 gedachtes over “De nieuwe combinatie: Ion / 330

 1. De concurrentie zit niet stil. Ken je de merknamen Via en S3 nog, uit de tijd dat we blij waren met een 486 computer? Misschien dacht je dat deze merken afgeschreven waren? Binnenkort verwachten we moederborden met de Via Nano Dual Core processor in combinatie met een videochip van S3. Draaien gewoon 64-bits Windows.

 2. Over iets meer dan een maand begint er een nieuw kwartaal en langzaamaan komen er berichten naar buiten over de minicomputers die we dan kunnen kopen.

  Een systeem dat aangekondigd is, is de „Xtreamer Ultra”: een klein kastje met de snelste dual core Intel Atom processor met de maximale hoeveelheid geheugen en Ion-2 video voor 200 euro. Wat ontbreekt zijn harddisk en een operating system.

  Uit het commentaar van de tweakertjes blijkt helaas dat deze firma een slechte reputatie heeft als het gaat om compatibiliteit, er zijn sites die dit merk afraden vanwege de manier waarop ze daarmee omgaan.

 3. Er is een nieuwe standaard form-factor voor moederborden, genaamd:

  „Thin mini-ITX”.

  Hiermee kan je zelf een PC bouwen die zo groot is als ongeveer een doosje van een dubbel-CD. Er zijn zelfs monitoren waar je dankzij dit moederbord een complete PC kunt inbouwen.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s