OS/2 Warp – nieuw!

os/2” is een operating system van ibm voor pc’s, bedoeld als de opvolger voor dos. Het moest een alternatief worden voor de grafische omgeving van Apple. De ontwikkeling begon als een samenwerking van Microsoft en ibm. Dat „samenwerken” liep wat anders dan ibm gedacht had, zodat na het jaar 2000 nooit meer iemand ooit van os/2 gehoord heeft en iedereen gewoon Microsoft Windows gebruikt.

Maar nu is er: eComStation!

Wat was os/2 Warp

De „Warp” versie van os/2 is de eerste versie die ook voor thuisgebruik interessant werd. Deze versie werd gemaakt toen ibm en Microsoft niet meer samen bouwden.

Tot die tijd was os/2 alleen bruikbaar voor bedrijven: je moest bijvoorbeeld minimaal 6MB geheugen in je pc hebben, wat bijna 10 keer zoveel was als wat een zwaardere pc in die tijd had. Voor een thuisgebruiker was zo’n grote hoeveelheid geheugen gewoon onbetaalbaar.

Tegen de tijd dat de „Warp” versie van os/2 op de markt kwam was dit veranderd: intussen had die zelfs 16MB nodig, maar op dat moment was dat nog maar 4 keer zoveel als wat de meeste pc’s hadden. Die uitbreiding kocht ik toen in Eindhoven voor omgerekend ongeveer 500 euro.

os/2 Warp was het eerste os voor de pc met echte multitasking en een oo gui (rechter muisknop werkt overal). Je kon er niet alleen speciaal voor os/2 gemaakte programma’s op draaien, maar ook al je oude dos en Windows 3 programma’s, full-screen maar ook programma’s van verschillende operating systems in vensters op hetzelfde scherm naast elkaar (ibm noemde dat „seamless windows”). Voor het eerst kon je op je pc soepel een videofilmpje afspelen vanaf cd-rom en tegelijkertijd andere programma’s laten draaien — in Windows werkte dit pas bij Windows 95.

En wat vooral voor de programmeurs handig was: als je programma vast zat, drukte je de twee muisknoppen even tegelijkertijd in en als het programma dan 10 seconden later nog steeds vast zat, gaf os/2 je de optie om dat programma te Force-Quitten. Daarvoor, met dos en met Windows, moest je in zo’n geval steeds je computer compleet uitzetten en opnieuw opstarten.

Totdat…

os/2 was een product van techneuten, Windows van juristen en marketeers.

Microsoft had gelijk toen ze bijvoorbeeld zeiden:

„Iedereen weet dat os/2 technisch een beter product is dan Windows, maar u weet ook dat de klanten die bij u in de winkel komen vragen om Windows.”

Ik was een groot fan van os/2 Warp en heb veel moeite gedaan om deze software te verkopen, maar tegen het jaar 2000 was zo’n beetje iedereen (inclusief ikzelf) over op Windows 95 of 98.

eComStation Live cd

ibm verkoopt tegenwoordig geen os/2 meer, maar een groepje actieve fans blijft os/2 nog wel up-to-date houden. De afgelopen 10 jaar is de wereld bijvoorbeeld usb gaan gebruiken, waarvoor de ondersteuning achteraf nog in os/2 ingebouwd is. De naam van het geactualiseerde os/2 is eComStation (Wiki).

Als je zelf wilt zien hoe dat er nu uit ziet, kan je op de site van eComStation gratis een live-cd downloaden (in iso formaat).

Een „Live cd” is een schijf waar je het programma dat er op staat kunt gebruiken door op te starten van de cd, een live-cd maakt geen verbinding met je harddisk. (Let op: om deze cd te kunnen downloaden moet je een e-mailadres opgeven. Gebruik hiervoor een wegwerpadres want op dit adres zal je enige tijd na je download spam ontvangen.)

OS/2 eComStation (foto: blafhert)
os/2 eComStation,
gebruik van de palette

Hierboven zie je eComStation draaien op een oude pc. Wat ik meteen weer wilde zien was een handigheidje dat voor zover ik weet nog steeds niet is overgenomen in Windows: de palette. Het veranderen van kleuren (en bijvoorbeeld fonts) van een applicatie doe je heel gemakkelijk altijd op dezelfde manier: met drag-en-drop vanaf een systeemvenster. Op de foto hierboven zie je dat ik net de achtergrond van het spelletje een groene kleur gegeven heb met de verfpot van de palette applicatie.

Advertenties

Een gedachte over “OS/2 Warp – nieuw!

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s