Verkiezingen en politiek

liegpakVandaag over een week mogen we naar de stembus voor de tweede kamer verkiezingen. Laat ik voorop stellen dat ik hoop dat alle lezers van mijn blog gaan stemmen, ook al schrijf ik maar weinig over politiek. Wel vind ik het jammer dat politiek ook vaak het slechte in de mens naar boven brengt.

Modder gooien

De verkiezingstijd bewijst dat het volk heel graag bedrogen wil worden. Roos Vonk legt uit wat je eigenlijk al wist: als er politieke modder gegooid wordt, dan weet je met je verstand dat natuurlijk de gooier daar belang bij heeft. Toch smullen kiezers van deze modder en werkt het vaak in het voordeel van de gooier.

Verkiezingsbeloften

Iemand zei ooit: politiek is per definitie liegen, want politici verkopen hun eigen mening alsof het de mening van iedereen is.

Vlak voor de verkiezingen doen politieke partijen beloften, elke keer weer zien we dat deze beloften gebroken worden. Soms pas ergens in de loop van de regeerperiode, soms al vlak na de verkiezingen. Al zo lang ik me kan herinneren is dat zo, maar is het geheugen van de anderen dan zoveel slechter?

Maar tegenwoordig is er internet. Verkiezingsbeloften blijven (soms) online en worden (soms) achteraf gecontroleerd. Technisch is het mogelijk om alle feiten te checken. Zal politiek in de toekomst verbeteren als mensen de verkiezingsbeloften nauwkeurig gaan controleren?

In 2006 had de PvdA had de site checkdefeiten.nl, waar ze dit wilden gaan doen. Op die site was bijvoorbeeld te lezen dat Balkenende ooit zei dat hij de hypotheekrenteaftrek wilde handhaven — en minder dan een jaar later was de bijleenregeling ingevoerd.

Maar die site bestaat niet meer. Geen interesse bij het volk? Roos Vonk legt uit: het volk luistert veel liever naar een mooi sprookje, dan naar de harde waarheid. Dus misschien wil ook niemand dat de beloften gecontroleerd worden? Maar wat is dan de waarde van verkiezingsretoriek?

De media

In verkiezingstijd komen ineens politici op bezoek bij Paul de Leeuw om op tv hun verhaaltje te vertellen. Of bij welke populaire komiek dan ook. Valt wel op, al zo lang ik me kan herinneren.

Maar niet alle politieke partijen krijgen even veel spreektijd bij de publieke omroep. En ook bepaalde politici krijgen meer tijd. Femke Halsema schijnt bijvoorbeeld op tv altijd dubbel zo veel spreektijd als de andere deelnemers te krijgen, misschien komt dit doordat ze graag haar sexualiteit gebruikt tijdens het politiek debat (Opzij).

Politiek is misbruik maken

Verschijnen op tv op de momenten dat het jou goed uitkomt is gebruik maken van de media. Vals nieuws verspreiden is misbruik maken.

Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen bijvoorbeeld, zou in Almere iemand bedreigd zijn door aanhangers van een andere politieke partij. Maar de zeldzame journalist die wél navraag deed bij de politie hoorde dat het verhaal net iets anders in elkaar te steekt.

De (Vara/nps) Zembla-uitzending van 25 april 2010 over de pvv heb ik niet gezien, maar die schijnt niet erg kies geweest te zijn.

De meest schandalige vertoning van de afgelopen tijd is waarschijnlijk de uitzending van Netwerk van 27 mei 2010: wat er uitzag als een neutrale, objectieve reportage blijkt achteraf een vals opzetje te zijn met een cda-lid en een GroenLinks politica. Ook de bijstandsmoeder klaagt: om haar aan het huilen te krijgen hebben ze haar maar liefst drie uur gefilmd.

Zonder internet waren deze politricks allemaal onder de pet gebleven…

Tja, op school moest ik leren dat in de Sovjet Unie tv anders was dan bij ons, omdat daar propaganda uitgezonden werd.

Advertenties

4 gedachtes over “Verkiezingen en politiek

  1. Maurice de Hond heeft een leuk nieuwtje: op 16 juni komt zijn nieuwe site „De Schaduwkamer” in de lucht, waarmee je de komende tijd in de gaten kunt houden of je het eens bent met de keuzes die degene op wie je vandaag gestemd hebt de komende vier jaar in de Tweede Kamer maakt.

  2. Laatst hoorde ik op de radio het bericht dat een paar jongens in hun herfsvakantie vliegles gekregen hadden en op de laatste dag van de opleiding zouden ze over hun school vliegen.

    Dacht jij bij het lezen van deze zin ook dat de jongens zelf zouden sturen op het moment dat ze over hun school vlogen? Dat staat er niet en zo is het ook niet gegaan. Deze zin laat zien dat je helemaal geen leugens hoeft te vertellen, om toch „verkeerd” begrepen te worden.

    Het valt me op dat Nederlandse journalisten bijzonder slecht doorvragen als ze een politicus interviewen.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s