Verstrekken hulpmiddelen in de zorg

Zorg / zorgverzekeringMisschien ken je iemand die in de medische mallemolen zit en kan je een voorbeeld noemen van verspilling van medische hulpmiddelen. Maar je neemt aan dat het om een uitzondering zal gaan en je gaat natuurlijk niet op internet zetten dat er voor jouw eigen hulpbehoevende kennis of vriend onnodige medische kosten gemaakt zijn.

In het voorwoord van een blad van ziektekostenverzekering cz is het volgende te lezen:

„Soms worden te veel hulpmiddelen verstrekt”
„Soms worden te veel hulpmiddelen verstrekt”

Kassa

Deze tekst komt niet zomaar uit de lucht vallen. De „uitzondering” waar ik het in de inleiding over had, blijkt namelijk in de praktijk helaas niet zo uitzonderlijk te zijn. Dat ontdekte consumentenprogramma Kassa enige tijd voordat het bewuste „voorwoord” verscheen.

Kassa geeft een voorbeeld. Iemand krijgt een persoonlijk aangepaste rolstoel met een kostprijs van 6.000 euro, maar vervolgens hebben organisaties communicatieproblemen of worden ze het gewoon niet eens over een overnamebedrag of zo en verdwijnt deze rolstoel nauwelijks gebruikt naar de kelder van organisatie A. Voor de patiënt wordt vervolgens weer voor 6.000 euro gemeenschapsgeld een aangepaste rolstoel gemaakt, betaald uit het budget van organisatie B.

Zo gebeurt het dat er vrijwel nieuwe rolstoelen op Marktplaats verschijnen, waar je voor 90 euro bijvoorbeeld nauwelijks gebruikte rolstoelen van Welzorg kunt kopen, uit het schuurtje van een kleine handelaar in een woonwijk. Die prijs is zo laag omdat daar minder interesse voor bestaat dan je zou denken; want waarom zou je voor een „oude” stoel betalen, als je helemaal gratis een gloednieuwe kunt krijgen?

Advertenties

2 gedachtes over “Verstrekken hulpmiddelen in de zorg

 1. Hier zie je twee subtiele voorbeelden van spin:
  * In de TV-uitzending wordt gezegd dat marktwerking de veroorzaker is van de verspilling van rolstoelen;
  * In het bovengenoemde voorwoord wordt verkwisting van hulpmiddelen in één adem genoemd met verkwisting van medicijnen, vervolgens wordt in dat blad alleen nog over medicijnverspilling gesproken
  (terwijl in Frankrijk, Amerika, Zwitserland en Duitsland per persoon minstens de helft meer aan medicijnen uitgegeven wordt dan in Nederland).

 2. Laatst las ik in een blaadje van een andere zorginstelling wat zij doen met hun oude hulpmiddelen: deze worden in Nederland opgeknapt en daarna verscheept naar Afrika.

  Klinkt nobel, maar:
  – de hulpmiddelen vertrekken naar het buitenland,
  wij betalen dus steeds nieuwe;
  – ze worden opgeknapt in Nederland,
  hiermee help je dus in Afrika banen om zeep.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s