Fail: kapotte Li-Ion accu’s en veiligheid

Fail!Je hebt waarschijnlijk al vaker gehoord van een spontaan in brand vliegende laptop of Nokia of Apple telefoon. Dat komt dan door een interne kortsluiting in de Lithium-Ion accu van het apparaat. Dit is een artikel uit de reeks die ik geschreven heb over het spontaan kapot gaan van apparaten en machines.

Een probleem dat nog steeds speelt, is de hoge mate van onveiligheid van Li-Ion accu’s. Een Li-Ion accu is een moderne vorm van accu die in een klein volume een grote hoeveelheid energie kan opslaan.

Als je weet waar de zwakke plek van een bepaalde accu zit, is een zelfs klein tikje met een hamer al genoeg om de accu te laten ontbranden: alle opgeslagen energie komt dan plotseling vrij – met veel hitte, rook en vuur. Als je dit een keer wilt zien: tientallen voorbeelden van mensen die dit uitproberen vind je op YouTube.

Elektrische auto’s

Doorontwikkeling van accutechniek zou er dan ook op gericht moeten zijn dat de opgeslagen energie onder alle omstandigheden langzaam vrijgegeven wordt. Voor elektrische auto’s zouden we het liefst accu’s gebruiken met een nóg hogere energiedichtheid dan Li-Ion. Een van de problemen die nog opgelost moet worden is dat je bij een aanrijding niet binnen een seconde in een vlammenzee zit met smeltend metaal om je heen.

President Obama van de VS gaat 2,4 miljard US-Dollar stoppen in het ontwikkelen van veilige Li-Ion accu’s voor elektrische auto’s, zie The Wallstreet Journal.

Intrinsically safe

De reden dat je een mobiele telefoon niet bij de benzinepomp mag gebruiken zit hem dan ook niet in de „straling” die het apparaat afgeeft, maar in de accu. Bij telefoons met een verwisselbare accu (en dat zijn ze bijna allemaal) kunnen namelijk vonkjes ontstaan op de plaats waar de accu contact maakt. Van sommige gsm telefoons wordt, speciaal voor bijvoorbeeld gebruik in de olieindustrie, een „intrinsically safe” versie gemaakt, wat in de praktijk betekent dat de accu niet verwisselbaar is.

All-IP

Een andere toepassing voor accu’s is als noodstroom voor het netwerk dat binnenkort het oude analoge telefonienetwerk gaat vervangen.

In Amerika plaatst at&t kastjes voor breedbandtoegang in de straten, die voor noodstroom voorzien zijn van Li-Ion accu’s. En daarvan zijn er de afgelopen tijd een paar spontaan in vlammen opgegaan (zie Google Groups, tmcnet.com).

Het bedrijf dat deze accu’s destijds geleverd heeft is nog niet zo lang geleden failliet gegaan. Nu worden al deze Li-Ion accu’s door at&t vervangen door klassieke loodaccu’s.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s