Brabants verschil: wegwerpmaatschappij

van Brabant naar AmsterdamAls je in Brabant een oud apparaat of meubelstuk over hebt, dan bewaar je dat nog een paar jaar „op zolder”. En vaak wat langer dan een paar jaar. Soms kan je er nog een ander blij mee maken, maar meestal kom je er na die jaren achter dat het nog minder waard geworden is dan het oude ding al was.

Terzijde: elektronica gaat misschien nog wel sneller kapot als het ongebruikt op zolder staat, dan wanneer je het gewoon gebruikt.

In Amsterdam zijn de zolders maar klein, sommige mensen hebben zelfs niet eens een zolder. En die zolder heb je nodig: in de zomer liggen daar bijvoorbeeld je winterkleren. Dus worden dingen veel sneller weggegooid, ook als ze nog goed of zelfs nieuw zijn.

TV op straat
TV op straat

Op de avond voor de wekelijkse grofvuil-dag zet iedereen zijn overtollige spullen buiten en komen de jutters langs. Er wordt veel meegenomen: een oude televisie of monitor kan hooguit een paar uur op straat staan, of heeft iemand er bijvoorbeeld al het koper uitgehaald en ook gebruiksvoorwerpen van ijzer (bedden, wasrekjes, staande lampen) worden meegenomen. Er zijn zelfs mensen die het meenemen van een oude PC nog de moeite waard vinden.

Overigens gaat het jutten in Amsterdam heel erg bescheiden; je hoort het bijna niet, als er wat verdwijnt. In de tijd die ik in Den Haag woonde, was er de avond voor grofvuil-dag altijd juist heel veel kabaal van schreeuwende mensen en toeterende auto’s die met aanhangertjes door de straten jakkerden.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s