Olievoorraad is beperkt, … of niet?

diversenAl zolang ik leef beseft de mens dat de olievoorraad eindig is. Met mijn leeftijd heb ik zelfs al een echte oliecrisis meegemaakt. Shell zegt dat dit „de laatste olie-eeuw” zal zijn. Eigenlijk reken ik er intussen ook op dat het ook echt al tijdens mijn leven zal gebeuren, dat de laatste druppel olie boven komt.

Wanneer dat moment precies zal komen weet helemaal niemand. De theorie van de „exponentiële groei” zegt in elk geval dat je het einde pas ziet aankomen als op tijd stoppen niet meer mogelijk is.

Heel erg goedkoop

Ondanks de almaar stijgende prijs is olie een grondstof en brandstof die, voor wat je er voor terug krijgt, eigenlijk nog steeds heel erg goedkoop is!

Want probeer maar eens de lading van 1 vrachtwagen te voet of met de bakfiets te transporteren: het zal je niet lukken om genoeg arbeiders te vinden tegen de prijs van die ene tank diesel. En zelfs met overheidssubsidie is het voor alternatieve energiebronnen zoals zonne-energie nog steeds moeilijk om te concurreren tegen aardolie.

Het zwartbruine spul is zelfs zo goedkoop, dat we er nog steeds massaal wegwerpverpakkingen van maken.

gebruik van olie in de geschiedenis van de mens (verwachting)

Door beter ontworpen apparatuur zouden we veel energie kunnen besparen, volgens de meest optimistische mensen wel de helft. Al meer dan 10 jaar geleden was het bijvoorbeeld mogelijk om een „3 liter auto” te maken — een auto die 3 liter brandstof verbruikt per 100 kilometer. Maar door de olieprijs was het besparen vaak niet de moeite waard. Te goedkoop. Waarom zou een fabriek al die moeite doen, als je met techniek uit het jaar 1600 méér geld kunt verdienen? De aandeelhouders zouden je meteen afstraffen.

Het begin

Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van de aardolie.

Mijn generatie leerde op school dat olie in de loop van mil-joe-nen jaren gevormd is uit dode biologische massa en al die jaren op ons heeft zitten wachten.

Volgens sommige mensen klopt dat niet, maar is alle aardolie eenmalig gevormd bij het ontstaan van de aarde.

abiogenic oil

Er zijn ook compleet andere theorieën. Zo zijn er mensen die denken dat er een proces is dat zorgt dat nog steeds nieuwe aardolie gevormd wordt. Bijvoorbeeld in de diepste oceanen, door organismen die daar leven in en onder de zeebodem (een gebied waar we binnenkort pas beginnen met onderzoek) en/of door de hoge druk die daar heerst. Dat zou betekenen dat de olievoorraad „onuitputtelijk” is, al gebruiken we waarschijnlijk altijd nog meer olie dan er gevormd kan worden. Zoekwoorden: „abiogenic oil”.

Het einde

Volgens pessimisten is ongeveer nu de helft verbruikt van alle aardolie die er ooit geweest is. Wil je hier meer over lezen, google dan op de woorden „peak oil”, maar zet voor de zekerheid wel eerst je aluminium hoedje op.

peak oil

De helft nog maar? Als ik denk aan alleen al de aardolie die ik in mijn leven verstookt heb… Heeft iemand zin om precies uit te rekenen hoe dik die laag is: komt hij hoger dan je enkels?

Anderen beweren dat er nog voldoende olie in de grond zit voor meer dan 100 jaar. Het zal toch niet?

Sommige Nederlanders vrezen dat zij binnen 1 à 2 jaar het autorijden niet meer kunnen betalen. Maar die vrees is volgens mij niet terecht: als er geen olie meer verkocht wordt, komt er geen geld meer binnen en dat kan nooit de bedoeling zijn. Als de prijs van olie te hoog wordt, zullen alternatieve oplossingen rendabel worden en dat is iets dat iedereen natuurlijk ook zo lang mogelijk wil uitstellen. En die regel geldt natuurlijk ook de andere kant op: waarom zou je groene energie goedkoper maken, terwijl er subsidie op zit en het feitelijk nog steeds een luxeproduct is.

Zou het erg zijn als er straks geen olie meer is? Ik denk het niet, er is wel meer dat er niet meer is: diskettes zijn er ook niet meer, analoge TV via de ether, telex, de typekamer, het stoomwezen, een briefkaart insturen, tabellenboekjes…

diskette weg
Waar is mijn diskette?
Advertenties

3 gedachtes over “Olievoorraad is beperkt, … of niet?

 1. Hierboven stelde ik de vraag hoe dik de laag aardolie is die mensen gebruikt hebben. Intussen ben ik zelf op internet gaan zoeken en gaan rekenen.

  Nederland gebruikt gemiddeld 9,2 liter aardolie per inwoner per dag.
  In een appartement van 70 m² is dat een laagje van 48 mm per jaar.
  Op het grondgebied van Amsterdam (4.467 mensen per km²) is dat een laagje van 15 mm per jaar.

  Oftewel 444 m³ per mensenleven. En dat is dus meer dan er wat er in de meeste Amsterdamse woningen past.

 2. Mijn droomwens dreigt in gevaar te komen: er is een enorm nieuw olieveld gevonden, als het olieverbruik niet meer stijgt zit er nog zeker voor 42 jaar voldoende olie in de grond.

 3. In de afgelopen 30 jaar is het aardgasverbruik in Nederland niet gestegen, maar juist bijna gehalveerd. Huishoudens gebruikten in 1981 nog gemiddeld 3.000 m³, in 2011 nog maar 1.600 m³ per jaar.
  Volgens het persbericht hebben we dit te danken aan het bouwen van Vinexwijken, maar als je het mij vraagt kan het er natuurlijk ook mee te maken hebben dat er nu zoveel meer eenpersoons­huishoudens zijn dan 30 jaar geleden (en de rest door het plakken van tochtstripjes).
  Zie: ‘Daling gasverbruik door isolatie nieuwbouw’

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s