Fail! Condensatorpest

Fail!In de serie „Fail!” een onderwerp dat van toepassing is op veel verschillende elektronische apparaten: Condensatorpest. Het gaat om de zogeheten elco’s en het probleem staat ook bekend onder de naam „bad caps”.

Elco

De ELectrolytische COndensator is eigenlijk maar een lastig onderdeel: het is groot en er zit vocht in. In de loop van zijn leven zal zijn capaciteit met tientallen procenten veranderen, onder normale omstandigheden en zelfs (juist) als je hem niet gebruikt. Moet hij zijn werk doen in een warme omgeving, zoals in een computer, dan droogt hij uit en gaat hij nog eerder stuk. Krijgt hij een te hoge spanning of een negatieve spanning, dan knalt hij waarschijnlijk uit elkaar.

Centen

Als een moderne tv of computer kapot gaat, dan komt dat vaak doordat de fabrikant centen bespaard heeft op de kosten van condensatoren (lees: letterlijk enkele centen).

De grootste elco’s vind je in de voeding. Voor iedereen die wat van elektronica weet is reparatie simpel: elco’s zijn groot dus gemakkelijk vast te pakken en vaak zie je al welke elco er stuk is want die staat bol. De reparatie kost je natuurlijk wel tijd.

Hier zie je iemand die zoiets repareert:

Condensatorpest

Op WikiPedia is een artikel te lezen over de „condensator pest”, die tussen 1999 en 2007 op z’n ergst was.

In het kort komt het er op neer dat er jaren lang condensatoren geproduceerd zijn van een zeer slechte kwaliteit. Dit ontdekte men pas laat, omdat nieuwe condensatoren traditioneel kort getest werden bij hogere spanningen, terwijl Condensatorpest juist optreedt bij lage spanningen en pas na langere tijd.

Een nieuw apparaat met slechte condensatoren kan vaak al na een jaar of 2 „versleten” lijken te zijn.

Symptomen

Er kunnen veel verschillende symptomen optreden als gevolg van een foute condensator in de voeding. In het artikel Fail: kapotte computervoedingen beschreef ik al de gevolgen van een slechte elco in een computervoeding.

Andere voorbeelden:

Bij de Digitenne decoder Topfield TF6000COK zorgt één bepaalde foute elco in de voeding ervoor dat de ontvangst heel slecht wordt, maar verder blijft alles functioneren.

De Digitenne decoder Samsung SMT-1000T hebben twee elco’s in de voeding ook erg vaak last van Condensatorpest. Bij deze decoder is er eerst een tijd dat de ontvangst slecht is en weinig weken later doet het apparaat helemaal niets meer.

Dell 97

Als je „Dell 97” intypt, dan weet Google al precies waar je naar op zoek bent, namelijk naar Dell PC’s waarvan Dell zelf verwachtte dat maar liefst 97% kapot gaat binnen 3 jaar.

Deze fout is het gevolg van Condensatorpest. Hier gaat het om de moederborden van 11,8 miljoen computers van het type Dell Optiplex 270, die verkocht werden tussen mei 2003 en juli 2005.

Maar het hardwareprobleem was nog niet alles, er komt nog een groot niet-technisch probleem bij: Dell vertelde aan klanten steeds niet op de hoogte te zijn van een hogere uitval in deze serie. Volgens het artikel hierboven kreeg personeel zelfs de opdracht om klanten te misleiden. Drie jaar geleden werd daarom een juridisch proces gestart tegen Dell, dat nog steeds loopt (theregister.co.uk).

Inderdaad: dat proces loopt nu al langer dan de computers.

Speedtouch

Een in de Nederlandse internetwereld bekend voorbeeld van een apparaten met veel condensatorproblemen, zijn Thomson SpeedTouch 510 ADSL modems van kpn.

Een ander apparaat waarvan er erg veel van zeer slechte kwaliteit geleverd zijn was de Quattrovox isdn huiscentrale van kpn: je vindt met Google gemakkelijk voorbeelden als je zoekt op „ruisende Quattrovox”.

Ik weet niet of de reden van het falen van de condensatoren in deze apparatuur komt doordat de temperatuur in deze apparaten gewoon veel te hoog is, of doordat ze condensatoren met Condensatorpest gebruikt hebben.

Flat screen tv

Zoek bijvoorbeeld in Google of op YouTube naar „samsung tv clicking capacitors” voor problemen bij tv’s van het merk Samsung die werden verkocht van 2005 tot 2007. In deze tv’s zitten elco’s in de voeding vlakbij een groot koelblok, zodat ze veel te heet worden en heel snel kapot gaan. Gewoon een domme beginnersfout van de ontwerpers dus.

Het schijnt dat Samsung hun fout nu eindelijk erkent en de tv’s gratis bij klanten thuis repareert.

Advertenties

7 gedachtes over “Fail! Condensatorpest

  1. Wat je in de volgende reparatievideo van een monitor ziet is dat precies de twee condensatoren van een type met „lage esr” een veel te hoge esr hebben gekregen.

  2. Inderdaad, mijn Philips lcd uit 2009 lijdt er ook aan en geeft geen beeld meer. Is de kwaliteit inmiddels verbeterd voor zover u weet? Philips laat de klant opdraaien voor de kosten: minimaal 170 euro..

  3. Ik heb een HP vs19b VGA monitor die ook de geest had gegeven wegens Bad Caps. 2 stuks elco´s vervangen. Kosten: nog geen drie Euro.De monitor draait sindsdien al meer dan een jaar goed. Onlangs een zelfde model monitor van een kennis gekregen. Ogenschijnlijk hetzelfde euvel. In deze monitor 3 elco´s vervangen. Even beeld en dan weer een zwart scherm. Ik denk dat het een defecte transístor is. Helaas heb ik geen schema en de transistors hebben eigen code van HP. Ik ben er dus nog niet uit. Indien iemand een idee of tip heeft dan hoor ik dat graag.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s