Het getal, cijfer, symbool 0

nulHet getal nul is om meerdere redenen bijzonder en dat bedoel ik nog niet eens op wiskundig gebied.

Weglaten

Als er voor de decimale punt een 0 staat, dan mag je die 0 weglaten. Bijvoorbeeld 1500 mag je in de wetenschappelijke notatie schrijven als .15e4 (zie: De letter „e” in een getal: wetenschappelijke notatie)

Exact 0?

Wanneer een waarde als „0” weergegeven wordt, dan wil dat niet altijd zeggen dat er helemaal niets is, want die 0 kan afgerond zijn en dus in werkelijkheid een waarde tussen –½ en ½ betekenen. Als de 0 het resultaat is van een optelling van een kolom getallen, dan kan het betekenen dat er alleen nullen in die kolom staan, of dat er helemaal geen getallen in die kolom staan, of dat er wel positieve en negatieve getallen in die kolom staan maar dat ze bij elkaar opgeteld precies 0 zijn.

Dat verschil zou je kunnen duidelijk kunnen laten worden in de weergave. Om een voorbeeld te noemen: in de statistieken van de WordPress blog software wordt een nul die exact nul is in het grijs weergegeven, terwijl een getal dat door afronding 0 geworden is (dus een nul die eigenlijk net niet exact nul is) zwart is.

In het programma Excel kan je dit bijvoorbeeld ook instellen, door zelf een „number format” te maken.

Nog niet ingevuld

In computerprogramma’s gebruikt de programmeur soms het getal 0 om aan te geven dat een waarde nog niet ingevuld is. In moderne databases heeft men daar een betere oplossing voor: hier kan een databaseveld in plaats van een waarde het kenmerk „niet ingevuld” hebben.

Wat hij precies bedoelt, moet de programmeur duidelijk maken door de manier waarop hij de vergelijking in de code tiept: een veld „=0” als het gelijk is aan het getal 0, maar het veld „IS NULL” als het niet ingevuld is. In betekenis en voor de computer een wereld van verschil, maar als je het uitspreekt klinkt het voor mensen hetzelfde — om spraakverwarring te voorkomen kan je in dit soort situaties het cijfer 0 uitspreken als „zero” of je kunt het woord NULL spellen.

Floating point

Om decimale getallen met een drijvende komma te bewaren in een computer gebruikt men een beperkt aantal bytes. Gewoonlijk wordt een decimaal getal opgesplitst in een teken (+1 of –1), een getal tussen 0,5 en 1 met vaste komma (mantisse) en een macht van 2 (exponent): deze drie componenten met elkaar vermenigvuldigd vormen het decimale getal.

Op deze manier kan je met een beperkt aantal bits allerlei getallen weergeven, van getallen die ontzettend groot zijn tot getallen die ontzettend klein zijn. Wel getallen die zo klein dat ze bijna 0 zijn, maar niet het getal 0 zelf.

Vaak kiezen ze ervoor om het getal 0 aan te geven door alle beschikbare bits op 0 te zetten, zoals dat bijvoorbeeld het geval is in de ieee 754 standaard, maar ook de ZX81 en ZX-Spectrum computers van Sinclair deden dat begin jaren ’80 al.

0 In strings

En dan heb ik het nog alleen over numerieke representatie gehad, nog niet over:

  • de code van het karakter dat het cijfer „0” uitbeeldt (ascii waarde 48);
  • of de \ 0 (het „NUL” karakter, een karakter met een code waarvan alle bits 0 zijn);
  • of een tekst met een lengte van 0 tekens (die intern meestal op precies dezelfde manier opgeslagen wordt als het \ 0 karakter):
    • in de Pascal-string variant geeft de \ 0 het aantal tekens aan;
    • terwijl in de C-string variant de \ 0 volgt na het laatste teken).
Advertenties

Een gedachte over “Het getal, cijfer, symbool 0

  1. Hierboven ontbreekt natuurlijk nog de null pointer.

    In programmeertalen die niet erg oud zijn, heb je nog veel meer alternatieve manieren om nul te schrijven, zo kwam ik bijvoorbeeld u’0′ (unicode string) en 0ULL (unsigned long long) tegen. Zie: Don’t use NULL

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s