Hiep hiep hoera: Microsoft Windows 25 jaar

windowsVandaag is het 25 jaar geleden dat de eerste versie van Microsoft Windows op de markt kwam. Denk niet meteen aan wat nu een normale computer is: de eerste Windows was alleen een grafische schil om MS-DOS, waarmee je weinig andere dingen kon doen dan met Windows zelf experimenteren (het klokje oproepen, de rekenmachine oproepen, de bestanden op je harde schijf bekijken) of een dos programma starten.

Grafisch en muis

In die tijd verscheen normaal gesproken tekst op een zwart scherm in 80 kolommen, 25 regels. Iedereen was gewend om de functietoetsen op het toetsenbord te gebruiken, niemand had een muis.

Als je dat nieuwe Windows wilde uitproberen moest je eerst een muis gaan kopen voor 120 gulden of meer. Maar dankzij de Lisa computer van Apple zag iedereen: dat met die muis zou ooit nog wel eens heel groot kunnen worden.

Popular Computing maart 1983: Meet the Mouse
Bij Logitech kon je al voor $295,– een muis kopen.
(Popular Computing maart 1983)

Het duurde nog tot versie 3.0 tot Windows echt bruikbaar was voor productieve dingen, bijvoorbeeld omdat intussen het programma Excel verschenen was.

IBM

Microsoft heeft veel van het eerste succes te danken aan IBM.

Het grote IBM had bij hun PC-hardware steeds QDOS MS-DOS van het kleine Microsoft verkocht en had op die manier Microsoft stevig in het zadel geholpen. Na deze fase zouden ze samen gaan werken aan de volgende fase:

 • Het product voor de toekomst zou OS/2 worden,
  te ontwikkelen door IBM en Microsoft samen;
 • Als tussenoplossing zou Microsoft tegelijkertijd Windows ontwikkelen.

Deze samenwerking verliep niet soepel, zoals wel vaker bij een groot bedrijf: het op te leveren product OS/2 werd steeds maar uitgesteld. Maar ondertussen ontwikkelde Microsoft wel verder aan Windows.

Achteraf blijkt dit voor Microsoft een gouden samenwerking geweest te zijn; doordat iedereen dacht dat de toekomst voor OS/2 was, had Microsoft heel lang een grote voorsprong op andere ontwikkelaars van Windows applicaties.

Achteraf betalen

Oprichter Bill Gates komt uit een gezin van juristen, wat volgens mij een goede basis is voor ondernemerschap.

Een reaguurder vatte zijn mening over Microsoft ooit eens alsvolgt samen:

Zoals M$ altijd deed, worden goede ideeën van de concurrentie gejat zodra ze aanslaan. Hun software wordt dan weer gejat door de consument, zodat bedrijven het blijven kopen. Eind goed, al goed.

Bron

Deze reaguurder bedoelt hiermee bijvoorbeeld software als „Stacker”.

Tegen de tijd dat een concurrerend bedrijf met een schadeclaim op de proppen kwam, was het commerciële succes van het idee bekend. Het bijzondere was dat de Amerikaanse rechter bij het bepalen van de hoogte van een schadevergoeding steeds rekening hield met de de winst die met dat idee behaald was.

 • Als het commerciële succes klein was, dan kon de klager naar de rechter stappen, een kleine schadevergoeding krijgen en het idee laten verwijderen uit de Microsoft software — maar daarmee waarschijnlijk zelf ook verdwijnen van de aardbodem;
 • Was het idee wel succesvol, dan werd het klagende bedrijf overgekocht — en wie wil nou niet opgekocht worden door een groot ICT bedrijf.

Ook met deze aanpak was Microsoft de tijd ver vooruit: tegenwoordig zit het internet vol met bedrijven wiens enige toekomst het is om overgenomen te worden door een groot bedrijf.

Microsoft belasting

Windows 95 disketteAls je als handelaar losse Windows pakketten inkoopt, dan zijn ze duur. Als je Windows per doos tegelijk koopt, dan krijg je een beetje korting. Een handelaar krijgt pas echt veel korting als hij belooft alle computers met Windows te verkopen.

Op deze manier verzekert Microsoft zich van stabiele inkomsten: zouden mensen bijvoorbeeld Linux willen gebruiken op nieuwe PC’s, dan moeten zij tóch de volle prijs van Windows betalen aan Microsoft.

Sommige mensen noemen dit een „Microsoft belasting” op nieuwe PC’s.

Virus

Door een verkeerde ontwerpbeslissing was al bij Windows versie 1.01 virusondersteuning ingebouwd. Na 25 jaar ontwikkeling is het nog steeds niet gelukt om dit helemaal te verwijderen.

LAN client

Tot slot nog een voorbeeld van de goede dingen die Microsoft voor elkaar gekregen heeft.

In de tijd van Novell netwerken betaalde je voor de „network client” meer dan voor het hele operating system. Tegenwoordig weet zelfs niemand meer wat dat is, een lan client, omdat alle netwerksoftware standaard ingebouwd is in het OS. Het complete OS van tegenwoordig is nauwelijks duurder dan destijds alleen die network client.

Advertenties

3 gedachtes over “Hiep hiep hoera: Microsoft Windows 25 jaar

 1. Ik vraag me af waarom Microsoft steeds afwisselend een goede en een slechte versie van hun Operating System maakt. Dat is al zo sinds ms-dos. Laatst las ik ergens een interessante zienswijze: het is gewoon een marketingtruc.

  Would you buy this memory card for $100?
  Hell no!
  Well, how about $30?
  Oh, well, that sounds more reasonable.
  …It only cost $5 to produce and distribute.

  Bron: Slashdot

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s