Kopieerpapier 80 gram, schrijfblok 60 gram, waarom?

diversenDe dikte van papier meet men in „grammen”: dat het gewicht van één vierkante meter van dat papier.

Bij de meeste schrijfblokken is het papier zo dun dat je het maar aan één kant kunt gebruiken, anders schijnt de inkt door. Zo’n schrijfblok is gemaakt van 60 grams papier. Vaak schijnt niet alleen de achterkant, maar zelfs het volgende velletje al door. Vandaar waarschijnlijk dat sommige mensen een schrijfblok „kladblok” noemen.

Het meeste kopieerpapier dat in de winkel ligt is 80 grams. Dat is best een luxe kwaliteit: omdat je vaak gewoon enkelzijdig print, zou een stuk minder dik papier ook heel goed te gebruiken zijn. In de tijd van het kettingpapier, was printerpapier bijvoorbeeld meestal 60 grams.

Als je tegenwoordig in de gemiddelde office supply winkel rondkijkt, is het gemakkelijker om nóg dikker papier te vinden, dan dunner papier. Ik heb nu op internet gezocht specifiek naar 60 grams en 70 of 75 grams A4 kopieerpapier en heb een paar merken gevonden met dit in het assortiment, maar dit papier is (het was te verwachten) duurder dan 80 grams papier. Maar wel ecologisch.

Maar waarom is dit zo, waarom is kopieerpapier bijna altijd 80 grams papier en is het papier in een schrijfblok gewoonlijk 60 grams? Waarom is het bijvoorbeeld niet gewoon allebei 70 grams? Wie heeft een idee?

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s