Alles wat je ziet bewaren?

diversenLaatst las ik ergens op een forum iemand die de grap maakte dat een bepaalde nieuwe harddisk groot genoeg was „voor alle films die je gezien hebt”. De opmerking was bedoeld als grap, maar hoe snel zal dit realiteit worden?

De ontwikkeling van harddisks gaat razendsnel. In het algemeen is het op computergebied zo dat je over 3 jaar voor hetzelfde geld de dubbele capaciteit, snelheid, et cetera koopt. Maar harddiskruimte is de afgelopen 20 jaar maar liefst 17 keer in prijs gehalveerd.

Stel

 • dat deze ontwikkeling (17 keer halveren in 20 jaar) onbeperkt doorgaat;
 • dat je genoegen neemt met een beeldkwaliteit die 1 Mb per seconde kost
  (dat is de kwaliteit van een illegaal gedownloade Hollywoodfilm);
 • dat een mens 100 76 jaar oud wordt en gemiddeld 8 uur per dag slaapt;
 • op dit moment kost een goede 2TB harddisk 85 euro 3TB harddisk 157 euro.

Dan

 • „ziet” een mens dus 27.759 dagen met 57.600 seconden per dag;
 • heb je per mensenleven 1.598.918.400 Megabit capaciteit nodig;
 • dat is 191 Terabyte en kost momenteel net iets minder dan 10.000 euro (*);
 • maar kost na 7 keer halveren nog maar 83 euro.

Dus binnen 10 jaar kan je niet alleen alle films die je in je hele leven gezien hebt bewaren, maar gewoon alles wat je ooit gezien hebt. Eigenlijk kan je gewoon nu al beginnen met opnemen, want het kost je nu al minder dan een euro per dag om alles te bewaren.

(*) Oorspronkelijk had ik ingeschat dat een mens 100 jaar oud zou kunnen worden (je hebt dan 250TB nodig) maar dat blijkt niet te kloppen: 76 jaar komt dichter bij het gemiddelde. Door overstromingen zijn de prijzen van harddisks in de tussentijd gestegen, onder de streep is de prijs daardoor uiteindelijk ongeveer gelijk gebleven.

Ampex banden

Wat een verschil met vroeger: van de series die in mijn jeugd op TV werden uitgezonden is maar weinig bewaard gebleven, omdat de „Ampex” banden die je daarvoor nodig had zo ontzettend duur waren: 275 gulden per uur in 1969, in die tijd was dat bijna de helft van een netto modaal maandsalaris.

Vanwege de hoge prijs was het normaal dat deze banden steeds gewist en hergebruikt werden. Ze werden pas gebruikt om een programma te archiveren, als de kwaliteit van de band te slecht geworden was om hem voor uitzendingen te gebruiken.

Toekomst

 • Je ziet dat er nu al heel wat bedrijven energie gaan steken met het „ontdubbelen” van gegevens op harddisks, bijvoorbeeld voor opslagruimte in „the cloud”. Maar is dat nog wel nodig als opslagruimte straks zo goedkoop is? Ik verwacht eerder dat we straks efficiënte mechanismes nodig hebben om informatie weg te gooien;
 • Misschien kunnen we door deze ontwikkeling een heel nieuwe manier van programmeren bedenken: geen moeilijk gedoe meer met algoritmes en zo, gewoon vooruitspoelen naar een stuk film waar al van tevoren klaar staat wat je op je scherm zult gaan zien.

Tot slot nog een tip voor de toekomst: vergeet het maken van backups niet.

Advertenties

9 gedachtes over “Alles wat je ziet bewaren?

 1. Waar zullen we die enorme opslagcapaciteit over 10 jaar voor gaan gebruiken? Een voorbeeld is er al. Een Amerikaanse wetenschapper heeft de afgelopen 5 jaar zijn hele huis op video bewaard. 90.000 uur beeld en geluid, 200 Terabyte aan data. Met software filtert hij nu uit deze gegevens hoe zijn kind in deze tijd heeft leren praten.

 2. Het werk van mensen die dingen controleren zou ingrijpend kunnen veranderen, want in de toekomst is het mogelijk om achteraf na te gaan hoe goed ze op de kritieke momenten hun werk gedaan hebben. Bijvoorbeeld bij accountants: hebben ze de boekhoudfraude wel gezien maar niet doorgegeven, of hebben ze gewoon niet op de goede plekken gekeken?

  Al binnen een paar jaar is het bijvoorbeeld goedkoop om een mensenleven lang alles te bewaren dat iemand tijdens werkuren te zien gekregen heeft (niet alleen op zijn computerscherm), dus bij problemen achteraf is de controle gemakkelijk te controleren.

 3. De Universiteit van Californië heeft het allemaal opgeteld en volgens hen consumeert de gemiddelde Amerikaan 34 Gigabyte aan informatie per dag. Deze behoefte stijgt met 5,4% per jaar.

  Volgens een ander onderzoek zou de gemiddelde Amerikaan gemiddeld zo’n 7 Gigabyte per maand aan „illegaal gekopieerde” content binnenhalen (de gemiddelde Europeaan ruim het dubbele). Dit is dus minder dan 1% van de totale hoeveelheid informatie.

 4. Vanaf aanstaande maandag gaat KPN centraal alle TV-programma’s bewaren. Zo’n programma mag je bekijken als je vooraf hebt aangegeven dat je het wilt „opnemen” — rechtentechnisch dus hetzelfde als bij onlinetvrecorder.com.

  Met een gemiddelde bandbreedte van 10Mbps per kanaal en 50 kanalen zou ze dit 5 Terabyte per dag kosten, of kort door de bocht geschat voor enkel het bewaren een kostprijs van 45 cent per abonnee per jaar (als ze nooit wat weggooien).

 5. De prijs van een 3TB harddisk is intussen in prijs gezakt naar 96 euro, maar dat is nog niet helemaal een halvering dus ik wacht nog even met een nieuwe update.

  Ik vond nog de prijs van film in het jaar 1914. In die tijd kostte een rol film van 3 minuten 20 Duitse mark, dat was in die tijd het dubbele van een weeksalaris van een gewone arbeider.
  Vergeleken daarbij waren Ampex banden dus al erg goedkoop.

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s