Belasting betalen over verloren geld

ΕΥΡΩDoor de huidige financiële crisis zijn veel mensen geld kwijt geraakt. Maar het bijzondere is dat ze vaak nog wel belasting moeten betalen over geld dat ze niet meer hebben.

Verloren spaargeld

Mensen die aan Icesave spaargeld zijn verloren, die hebben geluk: de ondergang van Icesave werd bekend vóór nieuwjaar en zij hoefden in 2009 geen belasting meer te betalen over het spaargeld dat ze kwijt zijn.

Maar slachtoffers van Maddoff  moesten in 2009 nog gewoon belasting betalen over het geld dat ze zeker kwijt zijn, plus over de door Maddoff gefantaseerde winst. De reden: op 1 januari 2009 wisten ze nog niet dat hun geld al lang en breed door Maddoff verbrast was en dat ze die winst nooit in handen zouden krijgen.

Mensen die spaargeld verloren zijn aan DSB hoeven vanaf 1 januari 2010 geen belasting meer te betalen over dat geld.

Vakantiewoning

Dat je belasting moet betalen over geld dat zwendelaars van je afgepakt hebben vond ik al heel apart, maar het kan blijkbaar nog gekker.

In het artikel Duurder tweede huis vanwege overtreding buren las ik dat als andere mensen hun vakantiehuis duurder kunnen verkopen omdat ze weten dat illegaal bewonen gedoogd wordt, dat jij dan daardoor óók meer belasting over jouw vakantiewoning moet gaan betalen, omdat jij dit aan jouw toekomstige kopers ook zou kunnen vertellen.

Oudejaarsloterij

Het winnen van de loterij is natuurlijk heel wat anders dan geld verliezen aan een zwendelaar. Toch kan het tegenvallen. De prijs in de Staatsloterij heet „belastingvrij” te zijn, maar dit blijkt alleen over kansspelbelasting te gaan. Vermogensbelasting moet je wel betalen, zoals te lezen is in het artikel Winnaar Staatsloterij moet direct belasting betalen.

Omdat de trekking plaatsvond op 31 december 2010 telt de gewonnen prijs per direct mee voor de helft van het vermogen over het jaar 2010, maar vanwege de per 1 januari 2011 veranderde regels ook voor 100% van het vermogen over het jaar 2011. Nog voordat de prijswinnaar een cent van het bedrag ontvangen heeft, is dus al 495.000 aan belasting verschuldigd.

Journalisten van populaire media blijken trouwens moeite te hebben om het juiste bedrag uit te rekenen: de meeste internetpagina’s over dit onderwerp vermelden momenteel het verkeerde bedrag, het bedrag dat het nu.nl artikel noemt is bijvoorbeeld fout.

Advertenties

Vertel jouw mening

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s